Merkel: Romania a confirmat ca vrea sa adere la euro in 2015, respect acest lucru

10-11-2011 10:39

Angela Merkel si Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa intalnirea cu Angela Merkel, ca Romania va intra intr-un proces de mare privatizare.

Basescu, la Berlin: Vrem sa privatizam Turceni si Rovinari, Termocentrala Craiova si CFR Marfa

A enumerat in acest sens complexul de la Turceni si cel de la Rovinari precum si Termocentrala Craiova, precum si CFR Marfa.

"Sigur ca este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani intr-un spatiu majoritar in procesul de privatizare avand in vedere experienta si tehnologiile germane in utilizarea carbunelui, in industria energetica si, de asemenea, calitatea tehnologiei germane in domeniul feroviar. Ca urmare, ramane sa vedem daca putem fi si convingatori", a spus presedintele Basescu.

Merkel: Romania a confirmat ca vrea sa adere la euro in 2015, respect acest lucru

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi, dupa intalnirea cu Traian Basescu, ca Romania a confirmat ca vrea sa adere la euro in 2015, mentionand ca respcta acest lucru, stiind ce inseamna aplicarea unor reforme grele pentru populatie

"Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

La randul sau, Traian Basescu a spus ca Romania nu renunta la obiectivul de aderare la euro in 2015.

"Ne mentinem obiectivul - si ii rog pe ziaristi sa nu zambeasca - de a intra in zona euro in 2015", a spus Basescu. El a mai spus ca Romania nu crede intr-o Europa fragmentata.

Deutsche Bank e interesata de finantarea deficitului bugetar

Potrivit Ziarul Financiar, reprezentantul Deutsche Bank in Romania, Radu Zaciu, a spus ca institutia pe care o reprezinta e interesata de preluarea unei banci in Romania, dar si de finantarea deficitului bugetar.

Radu Zaciu a facut aceste declaratii inainte de plecarea presedintelui Traian Basescu la Berlin, intr-o vizita oficiala. Seful statului va avea intalniri cu presedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff, cu cancelarul german Angela Merkel si cu parlamentari germani.

Deutsche Bank, cea mai puternica banca comerciala germana, va organiza special pentru aceasta vizita, la sediul ei din capitala federala, o conferinta economica cu tema "Germania si Romania - parteneri in Europa". Surse guvernamentale citate de Ziarul Financiar sustin ca seful statului roman va ridica, in timpul intalnirii cu cancelarul, problema mentinerii expunerii bancilor occidentale pe Romania. Doar ca Germania nu a achizitionat nicio banca in Romania, iar, din acest punct de vedere, problema nu poate fi decat "teoretica", sustin sursele citate.

Deutsche Bank nu are in Romania decat un birou, insa Radu Zaciu, seful reprezentantei bancii la Bucuresti, sustine ca institutia de credit urmareste cu atentie ce se intampla aici si analizeaza orice oportunitate de a intra pe piata.

Deutsche Bank a fost, in timpul administratiei Emil Con­stantinescu, spre sfarsitul anilor '90, unul dintre finantatorii Romaniei, ajutand-o sa nu intre in default in timpul crizelor din aceasta perioada.

Inainte de a pleca, presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivele deplasarii sunt consolidarea relatiei bilaterale si actiunea comuna in Uniunea Europeana. Seful statului a mai precizat ca va participa si la conferinta economica "Germania si Romania - parteneri in Europa", organizata la sediul Deutsche Bank din Berlin, urmata de o intalnire cu diaspora.

"Ii puteti spune zona euro, dar vor fi mai putine tari". Noile reguli pe care Germania le va impune

"Obiectivele vizitei la Berlin sunt doua: consolidarea relatiei bilaterale si actiune comuna in Uniunea Europeana", a spus Basescu. El a mentionat ca va oferi mai multe detalii in declaratiile de presa care vor avea loc dupa intalniri.

Presedintele este insotit la Berlin de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac si Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.

Citeste si:

Unic in fotbalul mondial! La ce 'TROC' s-a putut gandi Becali! Propunere incredibila pentru Borcea, inainte de derby

Asa ceva nu exista! MORI DE RAS! VIDEO Cel mai IDIOT moment cu blonde pe un stadion

Razbunarea Craiovei! Mircea Sandu a picat in dizgratia lui Platini, UEFA se pregateste sa-i aplice o lovitura DURA: vrea sa-l suspende

Sursa: Mediafax, Ziarul Financiar


VIDEO PROTVPLUS.RO