Mediul de afaceri nu e de acord cu amnistia fiscală. Mesajul transmis Guvernului
Amnistia fiscală este o măsură controversată pe care patronii o critică pentru că încurajează rău-platnicii, spun reprezentanții firmelor din România.
Concluzia lor, bazată pe un sondaj printre oamenii de afaceri, vine la jumătate de lună de când reprezentanții guvernului au anunțat că pregătesc o amnistie fiscală pentru această toamnă, mai ales pentru companiile de stat cu datorii istorice. În joc este o sumă uriașă: 100 de miliarde de lei.
Jumătate din cei peste 300 de patroni chestionaţi de Consiliul IMM-urilor consideră amnistia fiscală o măsură controversată, cu mai multe efecte negative decât pozitive. Iar peste 70% dintre ei se declară chiar împotriva unei asemenea măsuri.
Florin Jianu, preşedintele consiliului IMM: "Avem, pe de o parte, un mediu de afaceri responsabil care spune: ''nu avem nevoie de aceasta amnistie fiscală, pentru că amnistia va înseamna să susţineţi un comportament inadecvat, să-i susţineţi pe cei care nu plătesc, să susţineţi evaziunea fiscala''. Iar pe de altă parte, statul vine cu o lipsă de responsabilitate.''
O parte dintre patroni spun că o amnistie fiscală ar ajuta la reducerea penalităţilor şi la ''resetarea'' mediului de afaceri, iar firmele ''curățate'' de datoriile la ANAF ar avea din nou acces la creditele bancare. Pe de altă parte, recunosc patronii, măsura de ştergere de datorii i-ar putea încuraja pe unii să nu-şi mai achite deloc dările la stat, să facă evaziune fiscală şi ar creşte riscul corupţiei.
Ministrul finanţelor vorbeşte de o ştergere a datoriilor istorice acumulate de companiile de stat care sunt în pericol de faliment.
Datoriile vizate de amnistie sunt de 100 de miliarde de lei, din care recuperabile ar fi doar 17 miliarde de lei, susţine Teodorovici. Oamenii de afaceri atrag însă atenţia că, odată ''scăpate'' companiile de stat, nimeni nu poate garanta că acestea vor deveni, dintr-odată, eficiente.
Liviu Rogojinaru, antreprenor: ''Din aceste 100 de miliarde, 84 de miliarde sunt datorii ale firmelor de stat. Nu ar fi normal să vii să întrebi cine a fost în consiliile de admniistratie şi să-i întrebi cum au ajuns în situaţia asta?''
Dacă se va ajunge la o amnistie fiscală, spun patronii, beneficiarii ar trebui să fie firmele mici şi populaţia şi nu companiile de stat.
Dan Dascălu, avocat specialist în fiscalitate: ''Poate să devină interesantă pentru factorul de conducere adoptarea unei măsuri legislative care, permiţând adoptarea unui moment ''T'' zero în contra a plății unei sume din cele datorate, să fie strânse la buget mai mari decât cele strânse prin executarea silită. "
Potrivit ministrului finanţelor, de amnistie NU vor putea beneficia firmele în insolvență şi nici cei cu datorii din taxele aferente încasărilor din chirii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, oameni de afaceri, sondaj, amnistie fiscala,
Dată publicare:
30-07-2018 18:09