Medicii ar putea să nu mai plătească impozite din 2018. Sindicaliştii, nemulţumiţi

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Miercuri 09 August 2017 07:03
Categorie: Financiar

Medicii din România ar putea să fie scutiți de impozitul pe venit. Este propunerea Ministerului Finanțelor, care a făcut public un proiect de ordonanță prin care vrea să modifice Codul Fiscal.

Astfel, doctorii care sunt angajați la stat sau la cabinetele private ar putea să își crească veniturile cu cel puțin 16 la sută. Schimbarea, care s-ar putea aplică de la începutul anului viitor, nu este neapărat privită cu ochi buni, de liderii sindicali, care spun că o astfel de măsură aplicată doar medicilor și nu întregului personal medical, ar putea creă noi tensiuni și nemulțumiri între angajați, și așa puțini!

Potrivit noului proiect al ministerului de Finanțe: "Sunt scutiți de la plată impozitului pe venit următorii contribuabili: "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente din exercitarea profesiei de medic"

Așadar doctorii angajați în spitalele de stat, clinici private sau care și-au înființat cabinete particulare ar putea câștiga mai mulți bani la salariu, dacă acest proiect se va transforma în lege.

Louisa este medic cardiolog și de familie și recunoaște că o astfel de scutire fiscală ar prinde bine din punct de vedere financiar. “În moemntul de față veniturile noastre sunt foarte mici și aceste taxe și impozite înseamnă foarte mult pentru noi. Eu am un contract de muncă, eu și asistenta mea, suntem 2 angajați, eu am un contract de muncă pe salariul minim și plătim un impozit trimestrial destul de mare, de până la 3.000 de lei."

Romanii care au succes, pedepsiti cu taxa de solidaritate. Angajatii cei mai afectati de noul impozit pregatit de Guvern

Dezavantajați ar putea fi medicii angajați la privat, care și-au negociat salariul net, adică banii pe care îi primesc în mână. În acest caz, sumă impozitata de 16 la sută, ar putea ajunge în conturile angajatorilor.

Liderii sindicali din sanatatte spun că o astfel de măsură ar fi discriminatorie față de alți angajați ai sistemului medical: cum ar fi asistentele, farmaciștii sau infirmierele.

Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas: "Într-adevăr medicii sunt cei mai importanți manageri de caz dar sunt și alte categorii profesionale care ar trebui să beneficieze de această reducere, aici aș include și aici aș da exemplu farmacistului care este discriminat de legea salarizării unitare pentru că are un traseu asemantor cu al medicului dar o salarizare mai aproape de infirmieră."

Măsură ar putea intră în vigoare de la începutul anului viitor. Până acum, guvernul nu a apreciat impactul bugetar al acestei măsuri.

De marti, statul taxeaza munca part-time ca pe cea cu norma intreaga. Romanii cei mai afectati de aceasta decizie

De marti, statul taxeaza munca part-time ca pe cea cu norma intreaga. Romanii cei mai afectati de aceasta decizie

VIDEO PROTVPLUS.RO

ochelari de vedere

Bani de la Primăria Capitalei pentru pensionarii care au nevoie de ochelari

Primăria Capitalei va acorda 9.000 de lei celor care vor să-și cumpere mașini cu emisii reduse

“Dr.Copper”, metalul care previzionează crizele. Prețul, la cel mai scăzut nivel al anului

Vremea instabilă a afectat profiturile ștrandurilor și piscinelor: ”Dăm 20 de bilete pe zi”

Mugur Isărescu a obţinut în 2017 venituri de 787.206 lei pentru funcția de la BNR

Teodorovici: De amnistia fiscală ar putea beneficia companii de stat cu datorii istorice

eugen teodorovici

Proiectul privind plafonarea prețului la gaze a fost retras de pe site-ul Guvernului. Reacția lui Teodorovici

ANAF scoate la vânzare telefon iPhone cu 249 de lei

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,39%

Promoție la Tarom de Ziua Aviației. Spre ce destinații de vacanță se ieftinesc biletele

Olandezii oferă până la 2.000 de euro românilor. Ce trebuie să facă pentru acești bani

Maserati vândut de ANAF la prețul unei Dacii. Cât costă un BMW