Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE a primit aprobarea finală
Pachetul de recuperare economică al UE, conceput pentru a ajuta ţările membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a primit vineri ultima aprobare.
Documentul a fost parafat de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează DPA.
O mare parte din bani - 312,5 miliarde de euro - va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru a accesa banii, guvernele trebuie să înainteze proiectele de cheltuieli până la 30 aprilie. Restul banilor pot fi acordaţi ca împrumuturi.
După ce Parlamentul European a dat undă verde miercuri pentru acest instrument, guvernele din UE l-au aprobat joi seară.
Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului EU, s-a deplasat la Bruxelles pentru a semna documentul din partea ţărilor membre, alături de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli şi în prezenţa şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acest ultim pas permite intrarea în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Însă probabil vor mai trece câteva luni până când banii vor putea fi efectiv transferaţi. Comisia Europeană va analiza fiecare plan de cheltuieli, după care ţările UE vor mai trebui să aprobe fiecare proiect.
Iar disponibilitatea banilor din partea CE depinde de o propunere de 'Decizie privind resursele proprii'. Dacă va fi ratificată, aceasta ar permite Uniunii Europene să împrumute bani din pieţe pentru a strânge fonduri pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, ue, ajutor financiar, finante,
Dată publicare:
12-02-2021 14:01