Planul lui Iohannis cu cei 30 de miliarde de euro de la UE: ”Să aducem școlile în secolul 21”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, planul său pentru folosirea celor peste 30 de miliarde de euro, bani pe care România îi poate obține prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene.
Șeful statului a declarat că, după o discuție avută cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a luat decizia de a folosi o parte din acești bani pentru a face școala din România ”mai bună”.
În opinia șefului statului, unul dintre capitolele cele mai importante din învățământ, care trebuie aplicate în țara noastră, este digitalizarea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Iohannis a precizat faptul că, în afară de dotarea unităților de învățământ cu calculatoare și tablete, este nevoie și de pregătirea profesorilor pentru a susține învățământul online.
”Asta, sigur, înseamnă și calculatoare, și tablete pentru toții elevii, dar înseamnă, în realitate, mult mai mult. Înseamnă platforme digitale pentru învățământul on-line, fiindcă o să mai avem învățământ on-line. Înseamnă digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să avem, odată și odată, toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru învățământ on-line, însă învățăm din lecțiile pandemiei. Este nevoie de materiale pentru învățământul on-line, este nevoie de materiale auxiliare, este nevoie de pregătirea profesorilor și învățătorilor pentru învățământul on-line, fiindcă învățământul on-line nu este același ca învățământul față-în-față. Deci, digitalizarea este un capitol mare și greu și poate fi rezolvat cu acești bani europeni.” - a spus președintele României.
Un alt capitol important din învățământul românesc, care poate fi aplicat cu ajutorul banilor europeni, în viziunea lui Iohannis, este dotarea școlilor.
”Este nevoie de enorm de multe lucruri! Calculatoare, tablete am menționat deja, mobilier școlar, este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor școlilor cu material didactic, material didactic auxiliar. Deci, un capitol foarte mare, care, din păcate, în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat..” - a spus Iohannis.
Miercuri, Parlamentul European a votat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, ”principalul instrument UE pentru relansarea economică, în urma crizei generate de pandemia COVID-19, cu un buget total în valoare de 672,5 miliarde de euro. Din acest buget, României îi revine suma de 30,5 miliarde de euro" - a afirmat președintele PNL Ludovic Orban.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a precizat că banii ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, digitalizare, economia verde, reforme structurale, precum şi construcţia de noi spitale şi modernizarea celor existente.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, uniunea europeana, bani, scoala, elevi,
Dată publicare:
11-02-2021 17:39