Majoritatea șefilor de companii nu cred că se vor dezvolta anul acesta. Salariile la privat ar putea scădea cu cel puțin 10%

Dată publicare: 08-03-2021 19:52
Dată actualizare: 08-03-2021 19:52


Mai mult de 2 din 5 șefi de companii estimează că anul acesta afacerile nu se vor dezvolta, potrivit unui sondaj făcut în peste 2.500 de firme din România. Iar 40% cred că în 2021 va fi un mediu economic neutru.

 

Chiar dacă nu vor fi creșteri, managerii prevăd o păstrare a numărului actual de salariați.

Ca să poată susține aceleași salarii dintr-un an normal într-un an de criză, managerii de companii și antreprenorii trebuie să aibă predictibilitate și sprijin pentru a continua afacerile.

Luna trecută, când Consiliul Național pentru IMM-uri a făcut acest sondaj, peste 41% dintre cei chestionați vedeau un an defavorabil dezvoltării afacerii. Erau pesimist-realiști, cum se spune. Văd o oportunitate de creștere 16,7% dintre cei 2.544 de antreprenorii participanți la studiu.

Cifra de afaceri înseamnă valoarea tuturor facturilor emise de o companie. Și dacă e mai mare ca anul trecut atunci avem creștere - până în 10% și peste 10% zic acești 30% dintre cei întrebați. Acești 37% care spun că rămân pe loc sunt majoritari.

 

Un sfert dintre companii vor da afară angajați

 

Undeva la un sfert dintre companii vor da afară angajați, este un uriaș salt în bine fata de anul trecut când peste 60% estimau concedieri.

E drept, între timp economia și-a revenit, s-a reinventat în privința consumului și multe companii știu că la noi e criză de forță de muncă, așa că fac eforturi să-și păstreze oamenii.

Ajungem la salarii. Vor crește, spun 15% dintre antreprenori - cred că sunt cei care spuneau că și afacerea le va crește. Cei mai mulți au în plan să nu schimbe bugetul de salarii și în unele locuri, din păcate, acesta va scădea cu 10% sau chiar mai mult.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO