Dacă aveţi o idee de afaceri şi sunteţi în căutare de finanţare, un investitor experimentat v-ar putea ajuta cu bani şi îndrumare.

Iar guvernul intenţionează să gândească noi scheme de ajutor, special pentru investitorii care sprijină firmele aflate la început de drum.

Mihai Rotaru a fondat patru companii şi, în ultimii ani, a investit în mai multe start-up-uri, adică în afaceri nou înfiinţate. A devenit aşadar un ''business angel'', cum sunt denumiţi astfel de investitori, pentru mai multe afaceri din tehnologie, pe care le-a sprijinit cu finanţare şi cu sfaturi. Dar pentru că oamenii ca el să fie încurajaţi să pună la bătaie bani este nevoie şi de sprijinul statului.

Mihai Rotaru, antreprenor: "Acele companii să fie scutite de taxe pe salariu, pentru că miza mai mare nu e să câştigăm nişte taxe pe salariu de la programator, ci mai degrabă să creăm companii care ajung să atragă capital din afara României şi să se vândă pe nişte sume foarte mari, care se întorc tot în economia românească, pentru că fondatorii sunt romani."

Un proiect de Hotărâre de Guvern are în vedere tocmai încurajarea acestor oameni.

Potrivit unor surse guvernamentale, acum Executivul discută mai multe variante prin care ar putea sprijini afacerile la început de drum, prin scheme de ajutor de stat sau de minimis. Una dintre direcţii este acordarea de credite cu dobânda zero, dar şi de garanţii financiare din partea statului - un mecanism similar cu cel de la Prima Casă. Asta, pe lângă facilităţi fiscale deja prevăzute lege - scutirea de unele impozite.

Acum, un investitor de tip business angel, este scutit în primii 3 ani de impozitul pe dividente şi pe câştigurile de capital. Dar toate acestea nu fac din România o atracţie pentru investitori.

Dragoş Nicolaescu, un antreprenor cu peste 20 de ani de experienţă, ne dă exemplul altor state.

Dragoş Nicolaescu, antreprenor: "Una dintre ţările care a atras multe start-up-uri din toată lumea şi bineînţeles business angels este Estonia, care a creat o platformă unică digitală, în care orice interacţiune este online - aşa îmi doresc şi la noi, să nu mai trebuiască să nu mai stau la coadă. Un alt exemplu - Chile - start-up Chile, au dat facilităţi şi mulţi s-au mutat acolo."

Şi investitorii din emisiunea ''Imperiul Leilor'', de la ProTV, încearcă să-i ajute pe cei care vor să îşi deschidă o afacere.

Dragoș Petrescu: "Să fii antreprenor e o direcţie foarte curajoasă, o idee pe hârtie nu e neapărat o idee în viaţa reală viabilă."

Pentru noul sezon Imperiul Leilor, care va începe pe 10 februarie, s-au înscris peste 3.500 de concurenţi.