Fitch: SUA risca sa intre in RECESIUNE daca politicienii nu vor reusi sa evite "prapastia fiscala"

09-11-2012 16:11


Fitch

SUA risca sa intre in recesiune, afectand cresterea economica mondiala, daca politicienii de la Washington nu vor reusi sa ajunga la un acord pentru a evita cresterile de taxe si reducerile de cheltuieli.

"Credem ca in aceasta situatie SUA va reintra in recesiune. O recesiune care poate fi evitata, deloc necesara", a declarat directorul executiv al Fitch, Ed Parker, intr-un interviu acordat Bloomberg la Istanbul.

Fitch a avertizat miercuri ca ratingul Statelor Unite ar putea fi coborat anul viitor daca administratia si legislativul nu vor reusi sa evite masurile de austeritate care vor intra automat in vigoare de la 1 ianuarie 2013 si sa ridice plafonul datoriei de stat, informeaza Mediafax.

O alta improtanta agentie de rating, Moody's, a precizat ca va astepta sa analizeze efectele economice ale unui posibil "soc fiscal" in SUA inainte de a lua o decizie privind ratingul.

Standard & Poor's a coborat in luna august a anului trecut ratingul Statelor Unite cu o treapta, de la "AAA" la "AA+", dupa cateva luni de impas politic si negocieri dure pe tema cresterii plafonului datoriei de stat.

Acordul incheiat atunci de politicieni a prevazut masurile fiscale automate care, in lipsa unui nou compromis in Congres, vor intra in vigoare de la inceputul anului viitor. Asa-numita "prapastie fiscala" presupune cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli cu un impact total de 600 miliarde de dolari asupra bugetului federal.

Directorul Fitch a adaugat ca intrarea in vigoare a masurilor in urma inactiunii politicienilor ar transmite un semnal foarte prost privind situatia politica de la Washington.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO