RISC DE RECESIUNE. PIB-ul Romaniei a scazut cu 0,6% in trimestrul III


Ultimul update: Duminica 18 Noiembrie 2012 04:15
Data publicarii: Joi 15 Noiembrie 2012 10:03
Categorie: Stiri Economice
Lei

PIB-ul a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune in 2012.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier", se arata in comunicatul semnal transmis de Institutul National de Statistica.

In primele noua luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier. La jumatatea anului INS a revizuit datele si a a anuntat o crestere economica de 0,7%, iar majoritatea estimarilor din partea institutiilor financiare internationale plasau cresterea economica din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos fata de proiectiile initiale.

Avand in vedere insa evolutia PIB in ultimul trimestru de anul trecut, cand s-a simtit efectul unei productii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru constructii si transporturi, precum si limitarea cresterii economice din primele noua luni la numai 0,2%, este aproape sigur ca economia va inchide acest an la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar cu o usoara scadere.

Analistii citati de Ziarul Financiar au indicat pentru trimestrul al treilea scaderi intre 0,4% si cel mult 0,6%, dar putini au fost cei care se asteptau ca la noua luni cresterea economica sa coboare la doar 0,2%. Si in aceste conditii, analistii anticipau ca economia va avea o crestere modesta in acest an, sau chiar se va inregistra o usoara recesiune.

Sursa: Pro TV

Tags: pib, recesiune,

VIDEO PROTVPLUS.RO