Luna ianuarie a adus o inflație record. Cu cât s-au scumpit gazele, uleiul, cartofii și pâinea
Luna ianuarie a adus noi scumpiri și o inflație record. Prețurile sunt acum mai mari cu 8,4%, în medie, față de începutul lui 2021, potrivit Institutului Național de Statistică.
Facturile la gaze sunt mai mari și cu 60 de procente, însă în topul scumpirilor apar inclusiv uleiul, cartofii și pâinea. Partea tristă este ca potrivit specialiștilor, în primăvară prețurile vor crește și mai mult.
De la lună la lună vedem cum facturile mai mari se reflectă tot mai mult și în prețurile alimentelor, mai mari în ianuarie cu peste 7%, în medie, față aceeași lună a anului trecut.
Cu cât s-au scumpit uleiul, cartofii și pâinea
Cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu aproape 26%. Cartofii au o creștere de preț la fel de mare, iar făina și mălaiul s-au scumpit, de asemenea, cu peste 14%, ceea ce a dus și la o scumpire a pâinii cu 11%.
Legumele și zahărul au prețuri mai mari cu peste 10%, dar au crescut și prețurilor altor alimente de bază - de exemplu peștele, brânza și ouăle cu peste 8%.
Dar gazul rămâne în topul scumpirilor - cu peste 60% în plus față de anul trecut. Benzina, motorina sunt mai scumpe cu aproape 25% și vedem prețuri mai mari și la energie termică. Interesant este insa ca energia electrică a înregistrat o ușoară scădere de preț. Comparația este făcuta cu luna ianuarie a anului trecut, când a fost făcută liberalizarea pieței de energie, deci ne raportam la prețuri deja crescute.
La categoria servicii, vedem în topul scumpirilor curieratul, cu 22,5% în plus față de anul trecut. Au crescut și facturile la apă și salubritate, cu 12%. Iar mersul la restaurant sau cafenele ne costă mai mult cu aproape 7%.
După o creștere constantă în ultimul an, rata inflației a ajuns în ianuarie la aproape 8,4%. Și prețurile vor continua să crească. În primăvară, inflația va trece de 11%, în lipsa unor măsuri ale Guvernului, potrivit prognozelor BNR.
În primul rând, legumele și fructele ar urma să fie mai scumpe.
Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: "Dacă vorbim de producătorii autohtoni, aici există o presiune uriașă în acest moment pe costuri. De exemplu, avem informații că în acest moment producătorii de legume, de roșii care vor ieși undeva în lunile aprilie, mai, vor avea un cost mult mai mare decât cele de anul trecut pentru că evident facturile fermierilor sunt mult mai mari la utilități. Prețurile care existau acum trei-patru luni sunt nesustenabile în acest moment".
Și prețul pâinii ar mai putea crește.
Aurel Popescu, ROMPAN: "Față de anul trecut, cheltuielile au crescut cu 70%. Suntem într-un mare pericol ori de a crește prețurile de vânzare lună de lună ca să atingem nivelul costurilor pe care le avem, ori Guvernul să ia măsuri măcar de la 1 aprilie care să atenueze aceste creșteri de costuri".
În unele domenii, cum ar fi HoReCa, s-au căutat soluții.
Ion Biriș, președinte HORA: "Fără să fie o direcție generală, sunt restaurante care au început să își limiteze oferta. Acele meniuri stufoase pe care le găseam în multe restaurante au început să se reducă, pentru a reduce stocul de marfă, pentru a reduce perisabilitățile. Toată lumea încearcă să își eficientizeze activitatea. Noi funcționăm pe avarie în această perioadă".
În alte țări, unele restaurante au mai micșorat porțiile, pentru a nu scumpi felurile de mâncare din meniu, în timp ce unele firme au renunțat la o parte din serviciile pe care le ofereau în mod normal gratuit ca să-și acopere scumpirile.