Prețurile vor crește și mai mult anul acesta, iar în primăvară inflația ar urma să treacă de 11%
Vești foarte proaste de la Banca Națională. Prețurile vor crește și mai mult anul acesta, iar în primăvară inflația ar urma să treacă de 11%, potrivit prognozelor BNR.
De vină sunt tot scumpirile din energie, iar situația s-ar putea îmbunătăți doar dacă Guvernul va continua măsurile de sprijin pentru populație și după aprilie.
Oricum, nu am mai avut majorări de prețuri atât de mari de la ultima criză economică.
În categoria alimentelor, scumpiri vor fi în special la legume, fructe și ouă.
Prețurile vor fi cu aproape 12% mai mari în primul trimestru al anului, după care scumpirile se vor mai domoli.
Tarifele la gaze, energie electrică și carburanți vor duce însă la o inflație de două cifre în următoarele luni, în special după expirarea măsurilor de compensare a prețurilor, potrivit BNR.
Vârful va fi în primăvară, potrivit prognozei BNR, când inflația va ajunge la 11,2%, după care va scădea ușor pe parcursul anului.
Abia în 2024 situația va reveni la normal
Anul viitor ar urma să înceapă cu o inflație de aproximativ 9%, urmând ca în 2024 situația să revină la normal, adică scumpiri de până la 2-2,5%, în medie.
BNR mai ia în calcul un scenariu, cel în care Guvernul continuă cu măsurile de compensare a facturilor la gaze și energie electrică și după luna aprilie. Situație în care prețurile nu vor mai crește atât de mult.
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație BNR: ”Inflaţia va rămâne de o cifră dacă măsurile de plafonare şi compensare se prelungesc, tot de o cifră va rămâne dacă se găsesc soluţii la fel de eficiente precum reducerea taxelor pe energie, pentru că tot o reducere a facturilor ar însemna şi acest aspect. Puseul este indus de preţurile la energie, însă se va disipa în următoarele 12 luni, în ipoteza desigur în care nu apar şi alte şocuri”.
Inflația nu a mai fost așa mare de la criza din 2008
Printre riscuri pot fi și tensiunile dintre Rusia și Ucraina.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: ”În cazul în care conflictul escaladează s-au putea să vedem preţuri şi mai mari la energie şi da, acestea se vor transmite şi în inflaţie”.
În România nu a mai fost inflație de două cifre de la criza economică din 2008.
Adrian Codîrlașu: ”Trebuie să vedem şi contextul global. În Statele Unite, ieri a fost o inflaţie de 7,5%, cea mai mare din ultimii 40 de ani. Zona euro a arătat o inflaţie de 5%, cea mai mare rată a inflaţiei de la fondarea monedei euro. Deci mediul global este unul cu rate ridicate de inflaţie şi automat inflaţia se propagă, din cauza legăturilor comerciale dintre state. Vedem în preţurile alimentelor care s-au transferat şi în România, ale materiilor prime de asemenea”.
Pentru a ține sub control inflația, Banca Națională a majorat dobânzile și vor urma și alte creșteri însă nu abrupte, spun reprezentanții BNR.