Victor Ponta e convins ca cea mai buna formula de guvernare pana in 2016 este USL. Premierul neaga zvonurile unei rupturi
Fara sa se fi intalnit, sau sa fi discutat cu presedintele PNL, seful guvernului a negat informatiile potrivit carora, uniunea este la un pas de ruptura.
Victor Ponta a vorbit vineri, cu zambetul pe buze, despre alianta cu liberalii.
Victor Ponta: "In 2015 si in 2016 vreau sa guvernez alaturi de USL".
Alegeri 2024
14:02
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Seful Guvernului nu a vrut sa raspunda clar nici ultimatumului lansat ieri de Crin Antonescu. Citat de agentia de presa Mediafax, seful PNL a spus la un post de televiziune ca Victor Ponta trebuie sa aleaga pana luni intre un guvern cu Klaus Johhannis si o noua alianta alaturi de conservatori si UNPR.
Victor Ponta: "Am ales ca si in 2014, 2015, 2016, formula de succes sa o pastram".
Alaturi de premier, la masa Guvernului au fost si ministrii PNL care au demisionat din functii inca de vinerea trecuta. A lipsit doar cel de finante, Daniel Chitoiu. Ponta nu a putut sa spuna daca scrisoarea de intentie catre FMI, ce trebuie finalizata pana miercuri, va fi semnata de Chitoiu sau de Eugen Nicolaescu, ministrul propus de PNL sa-i ia locul.
Liderii PSD si PNL ar putea transa luni conflictul din alianta. In eventualitatea in care cei doi sefi de partid vor ajunge la o intelegere, conducerea parlamentului le-a cerut deja alesilor, prin sms, sa vina la lucru pentru a vota cabinetul Ponta 3.
Anunturi facute de prim-ministru in conferinta de presa de vineri:
"Rata inflatiei a ajuns minim istoric de dupa 1989"
"Am exportat produse agro-alimentare de 5 miliarde euro.
Piete pe care nu le accesam traditional - China, Rusia, Turcia - s-au deschis pentru agricultura romaneasca. Ne-am construit un brand international in ceea ce priveste agricultura ecologica"
"O veste extrem de buna. Investitiile straine directe au crescut cel mai mult din 2010 si pana acum"
"Creditul fiscal se va resimti direct si in cresterea consumului, a PIB, a nivelului de trai"
"Bursa a avut cel mai bun an de cand a inceput criza"
"Exporturile - 49.6 miliarde euro, in 2014 putem sa dublam anul 2009 la exporturi. Importurile au crescut doar cu 1%. Deficitul comercial a scazut cu 4 miliarde euro"
Premierul a precizat si cateva obiective pentru 2014-2015:
- indeplinim toate criteriile pentru a adera "si maine" la zona euro, dar economia nu ne permite momentan. Target-ul este 2019, cand Romania va avea si presedintia UE.
- reducerea continua a deficitului bugetar. Investitiile publice vor reprezenta de 3 ori deficitul in 2014, 6% din PIB
- subventii in agricultura peste 2 miliarde de lei, investitii in mediul rural de 18 miliarde, fata de 14, cat sunt acum
- salariul mediu va creste cu minim 5%, pensiile cu 3.5% iar in 2015 cu 4.5%. Salariul minim va depasi in 2015 media de 200 euro, la fel venitul minim garantat
Premierul Victor Ponta a oferit raspunsuri la intrebarile presei:
- ce a lipsit in 2013 pentru ca aceasta crestere sa se resimta si in nivelul de trai? Cresterea s-a resimtit, putea fi mai mare cu inca un punct procentual daca aveam legea insolventei. Lipsa stabilitatii si consensului politic a afectat si ea economia. In 2014 codul insolventei va accentua ritmul de crestere.
- ce se va face legat de companiile de stat care au datorii mari la buget? Companiile de stat cu datorii nu afecteaza mediul concurential. In 2013 arieratele la autoritati central si locale a fost redus drastic. O sa gasim solutii pentru reducerea arieratelor la Caile Ferate.
- se va declansa insolventa la companii de stat? Liviu Voinea, ministrul bugetului: Arieratele companiilor de stat au scazut de la luna la luna, companiile private cu datorii si le platesc in acelasi ritm precum cele de stat. Vom adopta un plan de restructurare. Sunt unele companii mici care vor intra in insolventa.
- v-a deranjat ultimatumul lui Crin Antonescu care va soma sa alegeti intre PNL si PC? Am ales ca formula de succes, USL, sa o pastram. In 2014, 2015, 2016, USL e cea mai buna formula de guvernare. Sunt extraordinar de fericit alaturi de membrii Guvernului.
- nu ati pomenit nimic de reducerea CAS. E in strategia fiscal-bugetara. E un element principal de negociere in aprilie cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, alaturi de scutirea impozitelor pe profitul reinvestit.
- se muta sediul INS? Nu cunosc detalii, e o tara democratica: nu vor sa se mute, nu se muta.
- cand va fi aplicata cota "regresiva" de impozitare? Nu e regresiva. Inca din 2011, de la lansarea programului economic al USL, Guvernul se obliga sa pastreze cota unica de 16% pentru toate persoanele juridice. In cazul persoanelor fizice am enuntat ideea pe care o vom aplica daca bugetul ne va permite sa scadem aceasta cota pentru o perioada limitata de timp la 12% sau la 8%. Ajutam persoane fizice, pe o perioada limitata. In mod sigur nu se va aplica in 2014.
-stia Crin Antonescu din timp ce contine actul de coabitare? In 2015 si 2016 vreau sa guvernez alaturi de USL.
- ce are de castigat statul din memorandumul cu Rompetrol? Datoria a fost convertita in actiuni pe care vrems a le vindem. Vrem investitii din partea companiei. In 2013 cred ca Rompetrol a platit taxe si impozite de un miliard de euro. Inchidem Rompetrol sau pastram un investitor important, asa cum vrem sa pastram toti investitorii importanti care platesc taxe si creaza locuri de munca
- se vor impozita suplimentar veniturile mari? Nu, nu e trecuta ca venit bugetar si nu exista un acord unanim in USL. Sincer, in continuare cred ca cei cu venituri peste 1.000 euro ar trebui sa contribuie mai mult in perioada de criza. Colegii mei liberali nu sunt de acord. Criza sociala nu a trecut, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a lupta cu saracia, cu problemele sociale cu care ne vom mai confrunta ani buni. Guvernele de dreapta din alte state au asemenea taxe.
- ce se intampla cu acordul cu FMI? Am vorbit cu presedintele pe aceasta tema. Presedintele mi-a cerut sa nu mai anunt eu ce am decis. Miercuri trimitem memorandumul la presedinte. Fara semnatura presedintelui nu poate fi trimis mai departe, guvernatorul BNR si ministrul de finante nu pot trimite scrisoarea de intentie mai departe. Nu exista in memorandum nimic despre creditul fiscal pentru ratele la banci. Miercuri o adoptam in Guvern si o trimitem la presedinte, va comunica el.
- Cred ca Romania ar fi aratat mult mai bine daca in 2009 Basescu nu ar fi refuzat investirea Guvernului Iohannis, am fi evitat cativa ani de catastrofa ai guvernului Boc.
- ce ministru de finante va semna scrisoarea de intentie cu FMI? Voi trimite presedintelui concomitent propunerea de revocare si cea de numire pentru alt ministru