Posibilitatea ruperii USL este tot mai mare, dupa ce Crin Antonescu a blocat negocierile privind noua structura a Guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Neintelegerile din USL continua. Victor Ponta si Crin Antonescu, nu au rezolvat nici miercuri problema numirii lui Klaus Iohannis in Guvern.

Liderul liberal nu este de acord cu decizia lui Ponta de a-l coopta ca vicepremier pe Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator.

Aceasta disputa dintre cei doi co-presedinti ai USL si faptul ca miercuri nu s-au intalnit pentru a continua negocierile fac tot mai plauzibil scenariul ruperii Aliantei guvernamentale.

De altfel, miercuri, in sedinta de Guvern, ministrii liberali care au anuntat ca pleaca din Executiv, Andrei Gerea si Daniel Chitoiu, nu au fost prezenti, la intalnirea saptamanala. In locul lor, au venit secretarii de stat.

Liviu Dragnea spune ca Guvernul nu poate ramane blocat

Citește și
Crin Antonescu si Victor Ponta
Incep din nou atacurile intre Ponta si Antonescu. Ce reactie a avut premierul dupa ce a fost comparat cu un chelner
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca nu se poate sta cu Guvernul blocat pana cand se hotarasc liberalii in privinta restructurarii.

El a subliniat ca social-democratii au acceptat toate solicitarile avansate de liberali si ca sunt surprinsi de refuzul acestora. "Am ramas surprinsi ca PNL nu e de acord cu aceasta varianta (propusa de Victor Ponta - n.r.) Am ramas foarte surprinsi si asteptam sa vedem daca se hotarasc, pentru ca nu putem sa stam cu Guvernul blocat pana cand se hotarasc dumnealor", a spus Dragnea.

El a precizat ca PSD a acceptat toate solicitarile PNL.

"Toate solicitarile dumnealor au fost acceptate: domnul Iohannis viceprim-ministru, ministru de Interne, sa coordoneze nu stiu ce trebuie sa coordoneze - va coordona. Dar mi se pare firesc ca fiecare partid din cele patru sa aiba un viceprim-ministru daca discutam de o coerenta in ceea ce priveste sustinerea politica a Guvernului", a spus Dragnea.

Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD a declarat ca nu mai este la fel de increzator in faptul ca in USL se mai poate ajunge la un consens in legatura cu restructurarea Guvernului. "Sincer, nu mai sunt la fel de increzator (ca se poate ajunge la un consens - n.r.). in primul rand, sunt foarte surprins de aceasta atitudine - am inteles ca pana acum nu am facut nimic in Guvern si trebuie sa vina nu-stiu-cine ca sa ne imbunatateasca activitatea, am inteles ca sa ne coordoneze, foarte bine", a spus Dragnea.

El a precizat ca social-democratii nu inteleg motivele pentru care PNL nu accepta variantele propuse. "Premierul a spus foarte clar ca inainte de fiecare sedinta de Guvern dumnealui si cei patru viceprim-ministri care reprezinta cele patru partide au o discutie politica in ceea ce priveste oportunitatea actelor normative care se adopta in Guven si nu intelegem de ce nu se accepta", a spus Dragnea.

In opinia lui Dragnea, Victor Ponta a propus o formula corecta, cu o logica destul de sanatoasa, anume ca fiecare partid sa aiba un viceprim-ministru.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca liberalii nu vor accepta ca PC sa desemneze un reprezentant in functia de vicepremier, precizand ca ar fi o devalorizare a functiei si nu e posibil ca Daniel Constantin sa fie pe aceeasi pozitie cu Klaus Iohannis. Mai mult, Antonescu a declarat, conform Mediafax, ca PNL se va opune in continuare propunerii premierului Victor Ponta ca PC sa obtina o pozitie de vicepremier.

"Domnul prim-ministru a motivat nevoia de a avea cate un vicepremier de la fiecare partid pentru ca sa discute cu dansii la Guvern decizii guvernamentale, adica sa stie pozitia fiecarui partid. Perfect de acord, acest lucru se poate face cu presedintele PC, Daniel Constantin, intr-un comitet de cinci in care avem prim-ministru, trei viceprim-ministri si presedintele celuilalt partid, nu calitatea de vicepremier iti confera dreptul de a participa la aceasta discutie si de a-ti expune pozitia partidului tau", a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca a propus in sedinta USL o varianta in care Klaus Iohannis era ministru de Interne si vicepremier, urmand ca Guvernul sa aiba patru vicepremieri - PSD, PC, PNL, UNPR - dar nu s-a ajuns la un consens.

Dragnea: Daca PNL vrea sa iasa de la guvernare, e bine sa o spuna

Tot presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat miercuri ca daca PNL vrea sa iasa de la guvernare, e bine sa o spuna. Astfel, PSD asteapta de la liberali sa fie contactati intr-un termen "rezonabil" pentru a discuta despre restructurarea guvernului propusa de premierul Ponta.

"Daca vor sa iasa (de la guvernare, n.r.) e bine sa o spuna pentru ca suntem in februarie, e un an intreg in fata, sunt masuri serioase care trebuie adoptate in urmatoarea perioada", a spus Dragnea.

"Noi nu vrem sa iasa de la guvernare, Doamne fereste!, dar totusi avem o saptamana aproape de cand sunt cateva ministere in care cred ca nu mai functioneaza lucrurile, ganditi-va la Finnante, unde oamenii aia de acolo nu stiu, azi la sedinta de Guvern va fi domnul Chitoiu, care e demisionar...", a spus Dragnea.

El sustine ca din partea PSD nu sunt tensiuni referitoare la discutiile din USL privind restructurarea Guvernului. "Din partea noastra nu e nicio tensiune. Asteptam un termen rezonabil sa fim contactati sa avem o noua intalnire sa incercam sa ii convingem odata", a spus Dragnea.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Antonescu nu se arata impresionat ca Oprescu ar putea candida la prezidentiale:
Antonescu nu se arata impresionat ca Oprescu ar putea candida la prezidentiale: "M-am speriat foarte tare!"

Presedintele PNL Crin Antonescu nu s-a aratat impresionat de noua alianta electorala formata intre PSD, PC si UNPR. Liberalul l-a ironizat pe liderul PC, Daniel Constantin, care a lasat sa se inteleaga ca Sorin Oprescu ar putea candida la prezidentiale.

Incep din nou atacurile intre Ponta si Antonescu. Ce reactie a avut premierul dupa ce a fost comparat cu un chelner
Incep din nou atacurile intre Ponta si Antonescu. Ce reactie a avut premierul dupa ce a fost comparat cu un chelner

Dupa o scurta perioada de liniste intre liderii USL, apar din nou semne de tensiune. Premierul Victor Ponta a avut marti dimineata o prima reactie dupa ce a fost comparat de Crin Antonescu cu un chelner.

Solutia de pace a lui Ponta agita apele in USL. Criza le-ar putea aduce conservatorilor un loc la masa vicepremierilor
Solutia de pace a lui Ponta agita apele in USL. Criza le-ar putea aduce conservatorilor un loc la masa vicepremierilor

Coalitia aflata la guvernare risca sa se rupa din cauza neintelegerilor dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Liderii Uniunii Social Liberale nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la restructurarea Cabinetului Ponta.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.