Lira turcească, în cădere liberă. De la începutul anului, moneda națională a pierdut jumătate din valoare
Lira turcească s-a prăbușit cu încă 7%, în doar câteva minute, atingând un nou nivel minim record, de 15 lire pentru un dolar.
Și e de așteptat ca prăbușirea să continue, pentru că Banca centrală a Turciei urmează să reducă din nou, joi, dobânzile, până la 14%.
Corecțiile repetate au depreciat moneda până la jumătate din valoarea de anul trecut, alimentând inflația într-o economie emergentă care depinde foarte mult de importuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la începutul anului, moneda națională a pierdut jumătate din valoare, 30% numai în ultimă luna. În acest cartier al clasei de mijloc din Istanbul, oamenii sunt disperați, după ce prețurile au luat-o razna. Inflația a depășit 21%.
Întrebarea îi frământă pe majoritatea turcilor, care văd situația scăpând de sub control.
Jomana Karadsheh: „Simitul, ori covrigul turcesc, este o mâncare de stradă populară și ieftină. În ultimele zile s-a scumpit cu 30%. E șocant pentru oameni, care se întreaba ce urmează, dacă nici simitul n-a fost cruțat”.
Amărăciunea turcilor este însă invers proporțională cu frenezia vecinilor bulgari, care dau buzna să cumpere din magazinele și bazarele turcești. În orașul Edirne, oraș de la granița de vest a Turciei, bulgarii cumpără măsline, brânză, haine, genți, produse cosmetice și chiar materiale de construcții.
Durmus, turist bulgar: „Vrem să prindem cea mai bună marfă. Pentru asta, trebuie să vii cu noaptea-n cap, pentru că vin mulți bulgari pentru shopping”.
Cu o lună în urmă, o leva bulgarească era schimbată pentru 5,7 lire turcești, acum, cursul a ajuns la 8 lire, adica leva s-a apreciat cu aproape 40% în raport cu lira.
Experții pun deprecierea lirei pe seama politicilor economice atipice ale președintelui Erdogan. Când se confruntă cu inflația, majoritatea guvernelor cresc dobânzile, însă responsabilii turci fac taman pe dos. Erdogan a descris creșterea dobânzilor drept "diavolul" care îi sărăcește pe săraci și-i îmbogățește tot pe bogați.
Președintele a făcut presiuni asupra Băncii Centrale să diminueze costul împrumuturilor, să scadă dobânzile și să deprecieze moneda, pentru a impulsiona producția, piața muncii, turismul și exporturile. Erdogan promite rezultate în șase luni, în condițiile în care în 2023 vor fi alegeri.
Can Selcuki, director general Istanbul Economics Research: „Cheia succesului repurtat de președintele Erdogan în primii lui zece ani la putere a fost abilitatea de a furniza beneficii pentru familiile cu venituri mici și medii. Iar acum lucrurile s-au întors pe dos, cei cu venituri mici și medii suferă cel mai mult”.
Chiar dacă riscantul sau pariul l-ar putea costa usturător pe Erdogan la urne, deocamdată, turcii de rând sunt cei care suferă.