Proteste violente de amploare în Turcia, după ce lira a înregistrat o scădere istorică

Ultima actualizare: 24-11-2021 18:07
turcia

Lira turcească a scăzut cu 15%, marți, după ce președintele Tayyip Erdogan a apărat un plan controversat de reducere a ratelor dobânzilor pentru a stimula economia, potrivit BBC.

Moneda a atins un minim record de puțin peste 13 lire pentru un dolar, înainte de a înregistra, miercuri, o ușoară creștere, marcând 11 zile consecutive de scădere.

Erdogan a împins banca centrală a Turciei să facă trei reduceri de rate din septembrie, cea mai recentă fiind săptămâna trecută.

Însă acest lucru a fost acuzat de creșterea inflației, care se situează acum la 20%.

Investitorii își pierd încrederea, iar lira a pierdut aproximativ 45% din valoarea sa în acest an. În ultimele zile, în Istanbul și în Ankara, dar și în alte orașe ale Turciei, au avut loc proteste de stradă, în care oamenii au cerut demsia întregului guvern.

În ciuda acestui fapt, președintele Erdogan a promis luni că își va menține politicile, susținând că ratele ridicate ale dobânzii nu vor scădea inflația - un punct de vedere contestat pe care îl repetă de ani de zile.

După prăbușirea lirei turcești oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta. 

Erdogan rămâne ferm pe poziții

"Resping politicile care vor contracta țara noastră, o vor slăbi, vor condamna poporul nostru la șomaj, foamete și sărăcie. Vedem jocul făcut de cei care se ocupă de monedă, de creșterea dobânzilor și a prețurilor... și ne arătăm voința de a continua cu propriul nostru plan de joc", a reacționat liderul Turciei după o ședință de cabinet.

Președintele și aliații săi susțin că dobânzile mai mici vor stimula exporturile, investițiile și locurile de muncă din Turcia. Dar mulți economiști spun că reducerile de rate sunt nesăbuite.

Președintele Erdogan crede că majorarea ratelor dobânzilor provoacă inflație și că modalitatea de a combate creșterea prețurilor este de a face banii mai ieftini.

Este, cel puțin, o viziune neconvențională. Gândirea pozitivă este opusă: că majorarea ratelor încurajează economisirea, reduce cheltuielile și, ca urmare, încetinește creșterea prețurilor.

În martie, Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii, Naci Agbal, cel care majorase agresiv ratele dobânzilor. Doi dintre viceguvernatorii săi adjuncți au urmat la scurt timp.

Acum, Erdogan deține controlul. Săptămâna trecută a avut loc cea mai recentă dintr-o serie de reduceri ale ratelor, care a declanșat o scădere tot mai accentuată a valorii lirei.

Erdogan luptă pentru independența economică a Turciei

Ieri, el a declarat că țara este implicată într-o bătălie pentru "independența sa economică".

Fostul viceguvernator al băncii centrale, Semih Tumen, care a fost demis de președinte luna trecută pe fondul unei remanieri a conducerii, a cerut o revenire la politici care să protejeze valoarea lirei.

"Acest experiment irațional care nu are nicio șansă de succes trebuie abandonat imediat și trebuie să ne întoarcem la politici de calitate care protejează valoarea lirei turcești și prosperitatea poporului turc", a reacționat acesta pe Twitter.

Sondajele de opinie sugerează că Partidul AK al lui Erdogan pierde sprijin din cauza acestei situații, iar politicienii din opoziție au făcut apel la alegeri anticipate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO