CCR a amanat pronuntarea unei decizii in cazul legii privind darea in plata
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, marti, pronuntarea unei solutii in cazul a 33 de sesizari privind neconstitutionalitatea legii privind darea in plata, formulate de institutii bancare, potrivit unor surse din CCR.
Un numar de 20 de sesizari privind exceptii de neconstitutionalitate ale unor articole din Legea 77/2016 au fost formulate de Raiffeisen Bank. Celelalte sesizari care vizeaza fie doar unele articole, fie actul normativ in integralitatea sa au fost facute de BCR, BRD, Banca Romaneasca, Alpha Bank, UniCredit Bank.
Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a intrat in vigoare pe 13 mai. "Consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii", prevede actul normativ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestuia, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imprumut pentru a intra sub incidenta legii sunt: titularul creditului trebuie sa fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordarii sa nu depaseasca 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat sa fie cu destinatia de locuinta. In plus, in lege se mentioneaza ca imprumuturile acordate prin programul "Prima Casa" nu intra sub incidenta actului normativ.
Legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit sau celor care se afla in procedura de executare silita.Prevederile actului normativ se aplica atat creditelor in derulare, cat si celor viitoare si implica raporturile juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor. Bancile au anuntat inca de atunci ca vor contesta legea darii in plata la CCR si au majorat avansurile pentru creditele ipotecare clasice.
Sursa: Pro TV
Etichete: banci, curtea constitutionala, darea in plata, legea darii in plata,
Dată publicare:
11-10-2016 13:14