Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale

chirii, de inchiriat, chirie, apartament inchiriat
iStock

Preţurile pentru închirieri de camere sau de locuinţe în Alba Iulia pornesc de la 250 de euro şi ajung la 1.500 de euro, arată News.ro.

Prețurile sunt stabilite în funcţie de suprafaţa locuinţei, de dotări şi de apropierea de Cetatea Alba Carolina, locul în care vor avea loc majoritatea evenimentelor.

În hoteluri şi pensiuni, locurile de cazare sunt rezervate de un an, iar puţinele camere disponibile, listate pe platforme online de specialitate, au preţuri foarte mari, de 4.000 - 8.000 de lei.

În aceste condiţii, mulţi localnici s-au gândit că pot câştiga dacă îşi pun la dispoziţie apartamentele la preţuri similare sau mai mici, însă în care pot dormi mai multe persoane.

"Mi-a venit ideea să închiriez apartamentul cu trei camere în momentul în care m-au sunat foşti colegi de facultate din Iaşi să îi cazez. Mi-au spus că au căutat locuri de cazare şi sunt foarte scumpe, aşa că am verificat anunţurile şi am constatat că se pot câştiga mulţi bani pentru două-trei nopţi în care îmi dau locuinţa. Eu, familia şi prietenii din Iaşi vom sta la părinţii mei, iar apartamentul îl închiriem cu 800 de euro pentru trei nopţi", a relatat, pentru News.ro, un proprietar care a postat un anunţ pe una dintre cele mai mari platforme de profil.

Citește și
bloc vechi
Experţii în chirii pentru studenţi. Cum să prinzi cea mai ieftină garsonieră
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Sute de astfel de anunţuri sunt postate on-line şi circulă pe Facebook în ultimele săptămâni, iar cel mai mic preţ pentru un apartament de două camere situat în zona centrală a oraşului este de 250 de euro pe sejur. În funcţie de numărul de camere, dotări şi apropierea de Cetatea Alba Carolina - locul în care vor avea loc majoritatea evenimentelor -, preţurile pot ajunge la 1.500 de euro pe sejur.

Proprietarul unei garsoniere situate la 500 de metri de cetate îşi pune la dispoziţie locuinţa de 40 de metri pătraţi cu 1.000 de euro.

"Am văzut că la hotel e o cameră la acest preţ, iar locuinţa mea oferă condiţii de lux şi e chiar lângă locul evenimentelor. Cred că voi reuşi să o închiriez, până acum au sunat vreo 20 de persoane, dar au vrut să las mult din preţ", a spus bărbatul.

Un alt localnic cere 1.500 de euro pentru un apartament cu trei camere, pentru trei nopţi, însă anunţă că oferă "bonus" preparate tradiţionale din zonă.

Preţurile, cele mai mari din istoria oraşului, au scăzut uşor, însă, în ultimele săptămâni, pentru că proprietarii se tem că nu vor reuşi să închirieze spaţiile.

"În Alba Iulia nu au mai fost preţuri atât de mari la chirii niciodată, indiferent ce evenimente s-au desfăşurat. Pe fondul cererii foarte mari, fiind aşteptaţi sute de mii de participanţi, toată lumea a încercat să profite, atât localnici, cât şi hotelieri. Totuşi, preţurile se duc în jos în cazul locuinţelor particulare, pentru că proprietarii preferă un câştig mai mic decât nimic. Sunt multe cazuri în care localnicii au constatat că majoritatea celor care s-au interesat la telefon au crezut că a fost publicat greşit preţul şi nu s-au arătat dispuşi să plătească sume atât de mari”, a declarat, pentru News.ro, Iulian Forgea, agent imobiliar.

Cu privire la vizitatorii care vor ajunge în oraş, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au comunicat că vor fi amenajate temporar parcări mari la periferie, pe terenuri arabile, iar de acolo turiştii vor fi preluaţi cu autocare pentru a fi aduşi în zona cetăţii.

Traficul rutier va fi închis pe zone extinse din oraş, inclusiv în zilele în care vor avea loc repetiţii pentru parada militară, iar autorităţile locale anunţă că interzic folosirea dronelor.

Programul oficial al sărbătoririi Zilei Naţionale la Alba Iulia începe în seara zilei de 29 noiembrie, cu un spectacol de muzică folk la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În 30 noiembrie, de la ora 09.30, vor avea loc evenimente pe tot parcursul zilei, respectiv ceremoniale religioase şi militare, depuneri de coroane, lansări de carte, dezvelirea unor monumente de artă şi concerte.

În 1 Decembrie, programul oficial începe la ora 07.00, cu serviciul religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării.

La ora 08.00 va avea loc Marşul Unirii, pornind din zona Gării, iar la ora 10.30 se va da citire "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia" în Sala Unirii.

Reconstituirea Marii Adunării Naţionale, care include parada portului popular, va începe la ora 12.00, iar o jumătate de oră mai târziu va avea loc sfinţirea Monumentului Unirii.

Ceremonia militară şi defilarea trupelor şi tehnicii militare este programată la ora 15.30, iar ulterior vor avea loc un eveniment gastronomic, un spectacol de muzică populară şi jocurile de artificii, care vor fi lansate de la ora 21.00.

În 2 decembrie, sunt programate trei spectacole artistice în Piaţa Cetăţii şi la Monumentul Marii Uniri.

Autorităţile se aşteaptă ca aproximativ 150.000 de persoane să ajungă la Alba Iulia pentru a participa la manifestările dedicate Centenarului, însă oraşul cu o populaţie de sub 65.000 de locuitori nu are capacitatea de cazare pentru zeci de mii de oameni care se presupune că vor sta două-trei nopţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Străinii caută apartamentele de lux din Capitală. Cât costă închirierea unui penthouse
Străinii caută apartamentele de lux din Capitală. Cât costă închirierea unui penthouse

Piaţa imobiliară din Capitală se dezvoltă pe un segment inedit. Este vorba despre apartamentele de lux care se închiriază între 1.000 şi 10.000 de euro, lunar.

Experţii în chirii pentru studenţi. Cum să prinzi cea mai ieftină garsonieră
Experţii în chirii pentru studenţi. Cum să prinzi cea mai ieftină garsonieră

În curând începe anul universitar şi odată cu el, şi bătălia chiriilor. În anunţurile imobiliare, toate sună bine şi sunt la 10 minute de facultate, dar realitatea e deseori diferită.

Metodele prin care studenții își caută locuințe cu chirie. De la cât pornesc prețurile
Metodele prin care studenții își caută locuințe cu chirie. De la cât pornesc prețurile

A rămas o lună până la începerea anului universitar, aşa că în marile oraşe studenţii au început să îşi caute locuinţe în chirie.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.