Jobul din ce in ce mai popular printre tineri. Angajatorii platesc mii de euro pentru a-si forma specialisti in afara tarii
Cafeaua nu mai este doar licoarea care ne trezeste dimineata. In ultimii ani, si in Romania au aparut specialisti care au ridicat-o la rang de arta, asa ca in cafenele de la noi exista din ce in ce mai multi barmani specializati.
“Barista”, cum sunt denumiti acestia, invata sa isi dezvolte simturile si sa gaseasca reteta ideala pentru o cafea parfumata si gustoasa. Iar tot mai multi angajatori platesc mii de euro pentru a-si trimite oamenii la cursuri internationale.
Doi tineri din Constanta, ambii de 31 de ani, au deschis un adevarat laborator de cafea. Andrei Duda si Alexandru Wagner au lucrat in multi-nationale, iar in 2013 decis sa faca altceva cu viata lor. Alexandru a plecat la Londra unde a facut un curs de prajit cafeaua, iar Andrei un curs de barista.
Andrei Duda: "E ca la vin, ca sa fie mai usor de inteles. Cum este o podgorie, asa este si cafeaua… de pe o podgorie. Are o denumire a tarii, a regiunii. 30 de secunde de prajit in plus sau in minus poate sa faca diferenta dintre o cafea foarte buna si una la care te strambi."
Marius este multiplu Campion national la degustare de cafea.
Marius Nica – barista: "La fel cum ai un chef care stie toate procesele si iti pregateste un preparat de mancare extraordinar la fel si un barista stie ce fel de aparatura foloseste, ce boabe foloseste."
Pentru ca pe piata concurenta este mare, specializarea in barista a devenit o conditie obligatorie la angajare. Asa ca patronii de restaurante platesc pentru cursurile angajatilor.
Bogdan Ciocean - manager cafenea: "Trebuie sa ai angajati pregatiti pentru ca standardele se schimba de la an la an si mai ales pe zona de coffee shopuri. In jur de 1200 de euro investim in fiecare coleg."
De 10 ani de zile, Mauro se ocupa de pregatirea barmanilor pentru a deveni specialisti in cafea espresso.
Mauro: "De obicei, mai ales cafea Espresso este facuta din mai multe tipuri de cafea pentru ca un singur tip are o singura caracteristica, daca le amestecam ajungem la o combinatie placuta."
Mauro D'andrea - trainer barista: “Trebuie sa aiba o crema, o anumita caracteristica vizuala gustativa si olfactiva, trebuie sa aiba o cantitate in ceasca, nu cum sunt obisnuiti multi la o ceasca mare plina."
Adevaratii iubitori de cafea cauta intotdeauna magazinele gourmet in care se vinde cafea artizanala. Cum este acest loc renumit din Capitala unde se imbina aromele a 40 de sortimente de cafea din toata lumea. 100 de grame costa de la 10 la 140 lei.
Gheorghe Florescu: “Primele 10 cafele ale lumii sunt prezente aici: din Sumatra, Kopi Luwak, Jamaica, cafea care se bea la Casa Regala din Marea Britanie, Panama Geisha, Hawaii – o bea Obama si Putin.”
Gheorghe Florescu a invatat mestesugul pregatirii cafelei de la Avedis Carabelian, unul dintre celebrii cafegii armeni care inca existau in Bucuresti la sfarsitul anilor '60. Din momentul in care a mirosit primul bob de cafea proaspat prajita, "Armenasu", cum i se spunea, a facut o pasiune.
Gheorghe Florescu: “Prajirea este o arta... Eu fac acest lucru de 45 de ani. Aici, cand prajim, miroase de rupe pamantul. Cafeaua la ibric e regina cafelelor.”
Si la final avem un pont. Cafea ideala este fara lapte si doar cu putina miere.