Jobul din ce in ce mai popular printre tineri. Angajatorii platesc mii de euro pentru a-si forma specialisti in afara tarii

×
Codul embed a fost copiat

Cafeaua nu mai este doar licoarea care ne trezeste dimineata. In ultimii ani, si in Romania au aparut specialisti care au ridicat-o la rang de arta, asa ca in cafenele de la noi exista din ce in ce mai multi barmani specializati.

“Barista”, cum sunt denumiti acestia, invata sa isi dezvolte simturile si sa gaseasca reteta ideala pentru o cafea parfumata si gustoasa. Iar tot mai multi angajatori platesc mii de euro pentru a-si trimite oamenii la cursuri internationale.

Doi tineri din Constanta, ambii de 31 de ani, au deschis un adevarat laborator de cafea. Andrei Duda si Alexandru Wagner au lucrat in multi-nationale, iar in 2013 decis sa faca altceva cu viata lor. Alexandru a plecat la Londra unde a facut un curs de prajit cafeaua, iar Andrei un curs de barista.

Andrei Duda: "E ca la vin, ca sa fie mai usor de inteles. Cum este o podgorie, asa este si cafeaua… de pe o podgorie. Are o denumire a tarii, a regiunii. 30 de secunde de prajit in plus sau in minus poate sa faca diferenta dintre o cafea foarte buna si una la care te strambi."

Marius este multiplu Campion national la degustare de cafea.

Citește și
cafenea
Cafenelele in care esti servit de chelnerite in bikini, o afacere prospera in SUA. Motivul pentru care ar putea fi interzise
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Marius Nica – barista: "La fel cum ai un chef care stie toate procesele si iti pregateste un preparat de mancare extraordinar la fel si un barista stie ce fel de aparatura foloseste, ce boabe foloseste."

Pentru ca pe piata concurenta este mare, specializarea in barista a devenit o conditie obligatorie la angajare. Asa ca patronii de restaurante platesc pentru cursurile angajatilor.

Bogdan Ciocean - manager cafenea: "Trebuie sa ai angajati pregatiti pentru ca standardele se schimba de la an la an si mai ales pe zona de coffee shopuri. In jur de 1200 de euro investim in fiecare coleg."

De 10 ani de zile, Mauro se ocupa de pregatirea barmanilor pentru a deveni specialisti in cafea espresso.

Mauro: "De obicei, mai ales cafea Espresso este facuta din mai multe tipuri de cafea pentru ca un singur tip are o singura caracteristica, daca le amestecam ajungem la o combinatie placuta."

Mauro D'andrea - trainer barista: “Trebuie sa aiba o crema, o anumita caracteristica vizuala gustativa si olfactiva, trebuie sa aiba o cantitate in ceasca, nu cum sunt obisnuiti multi la o ceasca mare plina."

Adevaratii iubitori de cafea cauta intotdeauna magazinele gourmet in care se vinde cafea artizanala. Cum este acest loc renumit din Capitala unde se imbina aromele a 40 de sortimente de cafea din toata lumea. 100 de grame costa de la 10 la 140 lei.

Gheorghe Florescu: “Primele 10 cafele ale lumii sunt prezente aici: din Sumatra, Kopi Luwak, Jamaica, cafea care se bea la Casa Regala din Marea Britanie, Panama Geisha, Hawaii – o bea Obama si Putin.”

Gheorghe Florescu a invatat mestesugul pregatirii cafelei de la Avedis Carabelian, unul dintre celebrii cafegii armeni care inca existau in Bucuresti la sfarsitul anilor '60. Din momentul in care a mirosit primul bob de cafea proaspat prajita, "Armenasu", cum i se spunea, a facut o pasiune.

Gheorghe Florescu: “Prajirea este o arta... Eu fac acest lucru de 45 de ani. Aici, cand prajim, miroase de rupe pamantul. Cafeaua la ibric e regina cafelelor.”

Si la final avem un pont. Cafea ideala este fara lapte si doar cu putina miere.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Tara in care o tanara a fost data afara dintr-o cafenea Starbucks pe motiv ca este femeie:
Tara in care o tanara a fost data afara dintr-o cafenea Starbucks pe motiv ca este femeie: "Mi-au spus sa trimit un barbat"

Un nou incident atrage atentia asupra statutului femeii in Arabia Saudita, dupa ce Starbucks a refuzat sa serveasca o tanara pentru simplul motiv ca e femeie.
 

Cafenelele in care esti servit de chelnerite in bikini, o afacere prospera in SUA. Motivul pentru care ar putea fi interzise
Cafenelele in care esti servit de chelnerite in bikini, o afacere prospera in SUA. Motivul pentru care ar putea fi interzise

Autoritatile din statul Washington, SUA, au pornit o adevarata campanie pentru a pune capat unui fenomen din ce in ce mai popular: cafenelele de tip drive-thru unde cafeaua iti este servita de chelneri imbracati sumar.
 

Inventia unui francez care iti da trezirea in timp record. Cat costa ceasul care te trezeste cu aroma de cafea
Inventia unui francez care iti da trezirea in timp record. Cat costa ceasul care te trezeste cu aroma de cafea

Ceasul care te trezeste dimineata, nu cu alarma nesuferita, ci cu aroma de cafea, exista. A fost inventat de un francez.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.