Japonezii vorbesc despre investiții astronomice în România, de mii de miliarde de dolari. Primul pas: hidrocentrala Tarnița
După ani de promisiuni și încercări eșuate, o mare companie japoneză este interesată să investească în proiectul hidrocentralei Tarnița, aflată în apropiere de Cluj-Napoca.
Un memorandum de înțelegere a fost semnat deja, iar japonezii și-au propus să facă din banii lor atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a ferit să menționeze sumele care urmează să fie investite în România, însă presa niponă a avansat sume de ordinul trilioanelor de dolari.
Proiectul construirii unei hidrocentrale la Tarnița-Lăpuștești, județul Cluj, urmează să fie dezvoltat pe banii japonezilor de la Itochu, un gigant cu venituri totale de aproape 90 de miliarde de dolari, adică 28 la sută din PIB-ul României. Numită de responsabili „o baterie verde", hidrocentrala de la Tarnița va avea o putere de până la 1.000 MW.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Un proiect vital pentru echilibrul sistemului energetic național și chiar regional, cu atât mai mult în contextul în care ponderea de energie regenerabilă crește”.
Ministrul Energiei s-a ferit să avanseze sumele pe care japonezii intenționează să le investească în România, asta deși presa niponă a avansat sume de ordinul trilioanelor de dolari.
„Vrem să reconstruim și Ucraina”
Banii ar urma să fie folosiți atât pentru proiectul hidrocentralei aflată la 15 kilometri de Cluj-Napoca, dar și pentru sisteme de panouri fotovoltaice, baterii de stocare a energie sau proiecte pentru producerea de hidrogen verde. În acest fel, Japonia și-a propus să ajute la reconstrucția Ucrainei.
Shinji Takeuchi, ministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia: „16 companii au participat - ceea ce arată implicarea companiilor japoneze în România și estul Europei, care au înregistrat o creștere economică mare și se vor dezvolta în viitor. Vrem să reconstruim și Ucraina - de aceea colaborarea cu România este foarte importantă”.
Pe de altă parte, responsabilii din Energie au anunțat că urmează să fie semnate în această lună trei contracte pentru modernizarea CET Sud, CET Progresul şi CET Grozăveşti, o investiție estimată la peste 360 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, japonia, hidrocentrale, investitii, tarnita,
Dată publicare:
05-11-2024 15:54