Cu statistica prin piete. Cat de ieftine sunt legumele si de ce a scazut inflatia
Desi timid, cosul de cumparaturi al romanului s-a ieftinit in august cu 0,35%. Sau cel putin asa arata datele publicate de Institutul de Statistica.
Si mai important este ca anul acesta este primul in care preturille de consum, au scazut timp de 3 luni la rand.
Vremea foarte buna care a adus recolte neasteptat de bogate a generat scaderea preturilor de consum - mai exact a unor produse care cantaresc greu in plasele noastre.
Cel mai mult s-au ieftinit fructele, cu peste 17%, si cartofii, cu 11 procente, dupa ce la inceputul anului erau in topul celor mai scumpe alimente luna de luna.
Aceste scaderi de preturi au compensat scumpirile produselor nealimentare si ale serviciilor, unde recordul este detinut de transportul cu trenul si de serviciile de apa si salubrizare.
Una peste alte, inflatia anuala a scazut la 4,25%, jumatate din cea inregistrata in luna mai.
In piete, tarabele gem de legume pe care si cei mai necajiti dintre romani incep sa si le permita.
Daca in prima parte a anului inflatia a fost ridicata de scumpirea in fiecare luna a cartofilor, acum tendinta s-a schimbat. Noua recolta a redus preturile spre 1,5 lei pe kilogram.
Rosiile pot fi cumparate chiar si cu 1,2 lei dar cei care le au la vanzare se vaita ca n-au clienti.
Chiar si asa, belsugul din piete a coborat inflatia spre 4%, aproape de obiectivul Bancii Nationale.
"Scaderea inflatiei arata ca Banca Nationala ar putea reduce dobanda. O scadere a dobanzilor ar putea determina oamenii sa se indrepte spre creditul in lei," sustine Editorul Ziarului Financiar, Iulian Anghel.
Banca Nationala are ca tinta o inflatie maxima de 4% la sfarsitul anului.