Ipoteza neagră a naționalizării pilonului II de pensii. Apel fără precedent pentru Guvern
România a fost pusă pe jar după ce, conform unui document apărut pe site-ul unui minister, Guvernul pregătea suspendarea contribuţiilor la pilonul 2 de pensii, de la 1 iulie.
Liviu Dragnea, şeful PSD, a declarat însă că nu se va desfiinţa sau naţionaliza pilonul 2 şi că această intenţie nu există în programul de guvernare. Totuşi, într-un demers fără precedent 15 organizaţii care reprezintă mii de companii româneşti şi străine fac un apel la păstrarea nemodificată a sistemului de pensii private.
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamenul a pus site Programul Legislativ al Guvernului, în care scrie negru pe alb ca luna aceasta trebuie să fie gata Proiectul de Lege care schimba Pilonul II de pensii. "Contribuţiile sunt încasate integral la buget, scrie în document şi suspendarea plăţilor ar avea loc de la 1 iulie 2017. Iniţiatorii proiectului sunt Secretariatul General al Guvernului şi Comisia Naţională de Prognoză, al cărui şef vorbeşte despre o eroare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dialog reporter - Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză:
"L-a inclus la propunerea Comisiei Naţionale de Prognoză, care v-a transmis acum, prin mine, că este o eroare includerea acelui document
- Dumneavoastră transmiteţi erori către guvern?
- V-am spus că ne asumăm aceasta eroare
- Cum v-o asumaţi? (linişte) Vă daţi demisia sau cum v-o asumaţi?
- Eu cred că... o să mă gândesc la propunerea dumneavoastră, vă mulţumesc!”
Şeful PSD a dezminţit desfiinţarea Pilonului II de pensii, deşi documentul nu prevede aşa ceva, ci desfiinţarea contribuţiilor. Dragnea susţine că se lucrează la mecanismul care să facă pilonul ÎI opţional.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenție în Programul de guvernare și anume să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată. Că va fi în această vară, că va fi în această toamnă, o să vedem."
Viorica Dăncilă a repetat mesajul.
Viorica Dăncilă, premier: “A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, comisie pe care noi nu o agreăm şi nu am agreat-o.”
Imediat a venit şi reacţia Opoziţiei.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Dragnea minte cu neruşinare în continuare, spunând că nu atentează la pilonul II de pensii."
Cea mai vehementă poziţie au avut-o însă companiile private. Într-un demers fără precedent, 15 organizaţii au semnat un Apel către Guvern pentru a nu schimba arhitectura sistemului de pensii private.
Radu Crăciun, preşedintele APAPR, director BCR Pensii: "Aici nu vorbim despre o miză măruntă legată doar de viitorul unor administratori de fonduri private de pensii, vorbim despre prosperitatea viitoare a 7 milioane de oameni."
Fondurile de pensii au investit cei mai mulţi bani în titluri de stat. Deţin şi 20% din acţiunile tranzacţionate pe Bursă de Valori Bucureşti, bursa care luni a avut scăderi importante.
Cel mai grav efect, dacă s-ar sista contribuţiile, ar fi însă pentru viitorii pensionari. Acum statul ne dă o pensie de aproximativ 35% din ultimul salariu avut.
Dacă ne-am baza doar pe pensia de stat, în 2040 am mai avea mai puţin de un sfert din ultimul salariu. Calculele acestea sunt făcute organizaţia Expert Forum. Dacă pilonul II ar rămâne ca acum, scenariul arată că în 2032 când va intra în plată acest pilon, adică atunci vom vedea prima pensie din acest pilon, banii veniţi de aici vor mai pune 15-18% peste pensia de stat şi vom avea în mână cam 43% din ultimul salariu, pentru 10 chiar 15 ani de pensie.
În ipoteza în care ar îngheţa Pilonul II la valorile de azi, adică nu ar mai contribui nimeni, dar banii strânşi în cei 10 ani de funcţionare ar rămâne acolo, plusul ar fi de doar 10-11%, pentru 5-10 ani de pensie.
Ipoteza neagră a naţionalizării pilonului II, calculată de Expert Forum, arată că rămânem doar cu pensia de stat, care va scădea gradual. Acum e decisă politic, punctul de pensie fiind modificat de către Guvern şi nu este stabilit printr-un algoritm.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!