Cum vrea sa dezvolte Klaus Iohannis Romania, pe modelul "Sibiu". Discutiile purtate la Cotroceni cu investitorii germani

04-03-2015 10:34


Dupa modelul de succes pe care l-a aplicat in Sibiu, cat a fost primar, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu investitorii germani, ca sa ii convinga sa dezvolte afaceri in Romania.

Delegatia care reprezinta peste o mie de companii nemtesti a venit si cu propuneri pentru extinderea investitiilor actuale, in zone cu somaj ridicat. Dar, cel mai important lucru, spune presedintele Iohannis, este sa avem un sistem de educatie care sa produca meseriasi. Asta cauta nemtii, si nu numai ei.

Delegatia Comitetului de Est al Economiei Germane, un patronat infiintat in 1952, a fost primita la Cotroceni fara translatori. Discutia de o jumatate de ora, in limba germana a fost una la obiect.

"Un magnet pentru investitii ar fi in primul rand un sistem de educatie adecvat meseriilor de viitor", a scris Klaus Iohannis in concluzia intalnirii.

Oamenii de afaceri au recunoscut ca exemplul "Sibiu" este un model de succes, iar Iohannis vrea sa aplice reteta la nivelul intregii tari.

Ca sa fie siguri ca au angajati pregatiti, investitorii au pus chiar bazele unei scoli de afaceri germane in Sibiu. Cate 25 de studenti din fiecare an ar urma sa fie specializati in mecatronica, fabricare de ustensile si electronica.

La fel ca atunci cand a ajuns primar, si in calitate de presedinte, Iohannis a facut primele vizite la Berlin, unde s-a intalnit cu investitorii germani.

"A rezolvat atunci niste lucruri care nu tineau de competenta lui, dar s-a implicat si le-a rezolvat, asta da incredere", a declarat Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

Cele mai mari 10 investitii germare in Romania, dupa cifra de afaceri din 2013, sunt in comert, telecomunicatii, banci, asigurari si industria auto. Iar ca pozitionare in Sibiu, Cluj, Arad si Timisoara.

Prestigiosul cotidian german Die Welt scria anul trecut ca viitorul industriei auto germane este in Romania. Si sta pentru ca exportam masiv componente auto produse de companii germane in Romania, pentru marci germane celebre. Producem piese pentru BMW, Porsche sau Mercedes-Benz.

Cum convingem si mai multi nemti sa faca afaceri peste tot in Romania?

"Infrastructura Romaniei: daca ploua mai tare si s-a blocat Valea Oltului intarzie doua zile sau daca ninge mai tare avem probleme cu Autostrada A1, deci aici inca suntem departe de standarde de transport cerute de industria de automobile care s-a stabilit mai ales in Transilvania, cat mai aproape de autostrada din Ungaria", spune presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

Dupa volumul schimburilor comerciale, Germania este acum pe locul intai, cu 20,5 miliarde de euro, insa la capitolul investitii, nemtii sunt pe trei, dupa Olanda si Austria.

VIDEO PROTVPLUS.RO