Intrarea in noul an ii costa pe romani. LISTA scumpirilor care intra in vigoare de la 1 ianuarie
Dupa bucuria Sarbatorilor urmeaza tristetea scumpirilor. Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, de la 1 ianuarie cresc preturile la utilitati si diverse taxe. Iata care sunt acestea.
Gazele, tot mai scumpe
De la 1 ianuarie, pretul gazelor va creste cu 1% pentru populatie si cu 2% pentru consumatorii industriali. Autoritatile dau vina pentru aceasta scumpire pe FMI, care ne-a impus liberalizarea pretului la aceasta utilitate pana la sfarsitul lui 2018. Ele se lauda insa si ca momentan avem stocuri, astfel ca scumpirea e mai blanda decat s-a prevazut initial.
Liberalizarea inseamna insa si ca scumpirea de la 1 ianuarie este doar primul pas, urmand altele, mult mai drastice, astfel ca in decembrie 2018 pretul acestei utilitati va fi de aproape doua ori si jumtate mai mare ca acum. Ca sa stiti la ce sa va asteptati, gasiti aici calendarul convenit de Guvern cu FMI:
O taxa misterioasa chiar si pentru guvernanti
Vestea buna e ca pretul energiei electrice ramane la fel. Cel putin aparent, fiindca noua taxa pe constructii speciale va duce cu siguranta la scumpiri si in aici. Taxa, in valoare de 1,5% din valoarea constructiei, se aplica pe hidro- si termocentrale, transformatoare, sonde, drumuri, cai ferate, canale de irigatii, lacuri artificiale, cabluri electrice si de comunicatii si stalpii care le sustin. Taxa intra in vigoare tot de la 1 ianuarie, calculul si declararea acesteia urmand sa se faca pana la 25 mai.
Autoritatile recunosc ca nu au facut un calcul precis care sa arate cam la ce scumpiri va duce introducerea acestei taxe. E clar insa ca, intr-un fel sau altul, cei care o vor plati – companiile din domeniul energiei, petrolului, transporturilor si telecomunicatiilor - vor arunca o parte din costuri in spinarea consumatorilor. Mai ales ca impozitul va fi platit si de companiile de stat.
Cat pe ce sa avem accize mai mici
In schimb, teoretic ar trebui sa se ieftineasca bauturile si tutunul, deoarece accizele se calculau in mod normal in functie de cursul euro din ziua de 1 octombrie a fiecarui an iar in 2013 acesta a fost mai mic decat in 2012 cu 73 de ani. Guvernul a avut insa grija ca nu cumva sa se intample una ca asta si a modificat Codul Fiscal: daca cumva cursul e mai mic decat cel din anul precedent, acciza se calculeaza tot dupa cursul vechi la care se adauga rata inflatiei. Asa ca in loc de o mica ieftinire vom avea o scumpire, fiindca accizele vor creste cu aproape 5%. In plus, de la 1 aprilie accizele la tutun ar putea oricum sa fie marite, asa cum se intampla in fiecare an.
Acelasi lucru se va intampla si cu accizele la combustibili unde se aplica aceeasi modalitate de calcul ca la tutun si alcool. Asta pana cand va intra in vigoare si acciza suplimentara de 7 eurocenti. Dupa ce introducerea acesteia a dus la blocarea bugetului in decembrie, Guvernul a acceptat sa amane introducerea ei de la 1 ianuarie 2014 la 1 aprilie.
Taxe locale: doar cerul e limita
Poate cea mai inspaimantatoare majorare este insa cea a taxelor locale, fiindca nu are limite. Mai precis, Guvernul le-a dat deptul primariilor sa majoreze nelimitat impozitele pe case, terenuri si masini. Partea buna e totusi ca majoritatea primarilor se tem ca astfel de taxe le-ar distruge orice sansa la alegerile locale, astfel ca multi au anuntat deja inghetarea lor. Pana acum, cresteri ale impozitelor locale au fost anuntate in Oradea, Constanta, Giurgiu, Baia Mare, Slatina, Vaslui, Ramnicu Valcea si Focsani.
Pe scurt, viata va fi mai scumpa in 2014. Asa incat Guvernul va creste salariul minim brut: de la 1 ianuarie acesta se mareste de la 800 la 850.000 lei iar de la 1 iulie va ajunge la 900 lei. Masura va afecta ceva mai putin de un milion de angajati, dintre care peste un sfert sunt in sectorul de stat. Restul romanilor vor trebui sa faca fata scumpirilor cum pot.
Vezi aici si ce prevede noul Cod Fiscal, care intra in vigoare de la 1 ianuarie
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, taxe, impozite, fmi, guvern, scumpiri, accize,
Dată publicare:
01-01-2014 17:11