Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Ministrul finanțelor critică dur inițiativa ANAF de a lua declarații mirilor despre cheltuielile făcute la nuntă, pentru a-i prinde pe evazioniști.
"ANAF avea alte treburi și a venit hodoronc-tronc, cu astfel de măsuri", spune șeful finanțelor, despre instituția aflată în subordinea sa.
În vreme ce fiscul tace, vestea a făcut deja vâlvă în industria uriașă a nunților pe care specialiștii fiscali o evaluează la un miliard de lei. În unele cazuri, spun aceștia, evaziunea fiscală este totală, iar statul ajunge să nu mai încaseze nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cei luaţi în vizorul ANAF sunt artiştii care cântă la nunţi. Vestea că ANAF i-ar putea lua la bani mărunţi, pe baza declaraţiilor mirilor, a provocat mare vâlvă în lumea muzicii de petrecere.
Dan Bursuc, compozitor: "Dânşii ştiu cel mai bine ce e de făcut cu fiecare, că poate departamentul ăsta nu a fost foarte bine fiscalizat, să înţeleg. Poate lucrează în diferite instituţii şi poate o zi, două îşi mai fac mici bacşişuri. Probabil cei de la ANAF au hotărât să nu mai existe lucruri de genul ăsta şi trebuie impozitat tot ce se poate impozita. Ne vom conforma situației".
Marian Cleante, lider al tarafului Cleante, recent căsătorit, spune că toţi banii câştigaţi la evenimente apar în contracte şi sunt impozitaţi.
Marian Cleante, lider al tarafului Cleante: "Totul este la vedere pentru că nu mai poţi angaja un eveniment fără un contract. Poate să fie de la 2.000 de lei până la 10.000 de lei, 15.000 de lei, depinde de eveniment, de câte ore trebuie să prestezi serviciile muzicale."
ANAF nu a oferit până acum nicio reacţie. Instituţia a fost, în schimb, criticată atât de ministrul finanţelor, cât şi de liderul ALDE.
Eugen Teodorovici, ministurl finanțelor: "ANAf-ul trebuia întâi să întrebe ministrul de resort vis-a-vis de această acţiune. ANAF-ul avea alte lucruri de făcut înainte să ajungă la această măsură. Nu trebuia să vină hodoronc-tronc cu astfel de măsuri."
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: "Sistemul acesta de delaţiune, ca să îi spun aşa, nu îmi place. Obligaţia de fapt revine prestatorului de serviciu să îşi declare veniturile şi să îşi plătească impozitele."
Potrivit unor surse din interiorul instituţiei, ANAF caută acum orice formă prin care să aducă la suprafaţă veniturile evazioniştilor, sub presiunea golurilor din buget. Iniţiativa fiscului de a-i întreba pe miri ce cheltuieli au făcut la nuntă şi cui au dat banii respectivi vine după ce acţiunile de verificare a averilor nu a avut succesul scontat.
În industria nunţilor, sumele care se învârt sunt ameţitoare. Chiar şi pentru o nuntă fără pretenţii, într-un mic oraş, sumele cheltuite pot ajunge uşor la 10.000 de euro, doar pentru restaurant, muzică, foto-video şi decoraţiuni. Iar "vedetele" care cânta la nunţi au onorarii de mii de euro, pe care fiscul vrea să le verifice dacă au fost sau nu declarate.
Gabriel Biriș: "Industria nunţilor trece lejer de un miliard de lei, iar în cazul muzicanţilor, evaziunea e spre 100%. La restaurante se mai respectă regulile."
În vara anului 2015, o acţiune de verificare a marilor averi, de sute şi milioane de euro, a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe. În total, erau vizaţi 8.000 de români: patroni bogaţi cu firme sărace sau vedete şi oameni din showbiz şi sport, care aveau case, maşini luxoase şi depozite groase în bănci, asta deşi nu aveau nicio sursă de venit.
În total, în perioada ianuarie 2017-iunie 2018, reprezentanţii ANAF au încheiat verificarea a 219 persoane, pentru care au stabilit venituri nedeclarate de 100 de milioane de euro. NU se ştie, însă, identitatea acestor persoane şi nici dacă banii au fost recuperaţi de stat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, Călin Popescu Tăriceanu, evaziune fiscala, nunti, ministerul finantelor, eugen teodorovici,
Dată publicare:
19-10-2018 18:48