Inflatia din zona euro a crescut in februarie la maximul ultimelor 28 luni

02-03-2011 01:12
Sursa: Reuters

Euro

Inflatia din zona euro a crescut in februarie la 2,4%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, situatie care va determina probabil Banca Centrala Europeana sa ia masuri, deoarece indicatorul este cu mult peste tinta autoritatilor.

Estimarile preliminare ale Eurostat, prezentate marti, arata ca inflatia a crescut in februarie cu 0,1 puncte procentuale, de la 2,3% in ianuarie, in linei cu media estimarilor analistilor contactati de Reuters.

Tinta de inflatie a BCE este de sub, insa aproape de 2%. Pretul petrolului Brent a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel din august 2008, aproape de 120 de dolari pe baril, din cauza temerilor privind impactul tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord asupra productiei de titei.

Un analist al Commerzbank Frankfurt a declarat pentru Reuters ca anticipeaza cresterea inflatiei din zona euro la 2,5% in martie.

Un economist ING a facut o paralela intre situati aactuala si perioada 2004-2005, cand BCE a fost nevoita sa inceapa o serie de majorari ale dobanzilor pentru a tine inflatia sub control.

Sursa: Reuters, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO