Inflația dă înapoi, dar prețurile sunt cu mult mai mari față de anul trecut. Estimările până la sfârșitul anului
După luni complicate inflația dă, în sfârșit, semne de scădere. În luna iulie, creșterea medie a prețurilor a fost mare față de anul trecut. Dar, totuși, mai mică prin comparaţie cu luna anterioară.
Nu vom simți asta în prețuri, pentru că diferența a fost de numai 0,1%. Însă, economiștii spun că putem să vorbim de o perioadă de stabilitate de acum încolo.
Mulți așteaptă și creșteri salariale pentru a putea suporta scumpirile. Deocamdată, majorările acordate, de angajatori sunt, în medie, sub inflație.
Creșterea prețurilor a încetat în luna iulie, față de luna anterioară, ba chiar pentru prima dată, anul acesta s-au înregistrat ieftiniri, conform datelor INS. Cel mai mult a scăzut de la o lună la alta, prețul cartofilor, cu peste 12 procente. Legumele sunt mai ieftine, în medie, cu aproape 2%, și tot cu 2% s-au ieftinit și carburanții. S-a văzut reducerea de 50 de bani aplicată de luna trecută la pompă pentru benzină și motorină.
Prin comparație cu anul trecut, pe de altă parte, prețurile sunt mult mai mari. La cartofi, de exemplu, deși am văzut o ieftinire de la o lună la alta, prețul este mai mare față de vara trecută cu peste 41%. Iar uleiul s-a scumpit cu 51%. Plătim mai mult ca în 2021 și pentru alte alimente de bază, cum ar fi pâinea şi carnea, inclusiv cea de pește.
Din păcate, continuă să se scumpească gazele naturale, care ar mai putea pune presiune pe inflație și în viitor. Deja se înregistrează un plus de 70% față de vara trecută. Și carburanții sunt mai scumpi cu 35%, și aproape la fel de mult s-au scumpit biletele de avion, în special în ultimele luni. Facturile la energie electrică sunt de asemenea mai mari.
Deși a fost în continuă creștere încă de vara trecută, iată că inflația înregistrează acum o ușoară scădere în luna iulie față de iunie. A ajuns la 15%, față de 15,1%. Și pare că avea parte de o perioadă de stagnare în următoarele luni, conform prognozei BNR, ca mai apoi, la finalul anului, inflația să scadă ușor. Așa cum arată lucrurile acum, pare că ce a fost mai greu a trecut.
Un semnal de stabilitate
Alexandra Smedoiu, președinte CFA România: „Faptul că nu o să crească foarte mult, mai mult peste această valoare, ne dă totuşi un semnal de stabilitate pentru următoarele 12 luni, urmând ca apoi să vedem o scădere graduală. În mod normal, dacă economia se stabilizează, atunci nici dobânzile nu vor mai creşte.”
Vin date încurajatoare și din Statele Unite ale Americii, unde inflația, deși încă la un nivel ridicat, a încetinit de asemenea în iulie, iar prețurile la pompă au scăzut. La nivel european, inflația se apropie de 10%, astfel că România este printre țările în care prețurile au crescut cel mult mult.
Datele INS arată inclusiv că veniturile nu au ținut pasul cu scumpirile, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut. Salariul mediu net a crescut cu doar 12 procente în luna iunie, față de aceeași lună a anului trecut, mai puțin așadar, decât au crescut prețurile.