In ce conditii ar putea scadea ratele la creditele in franci cu pana la 25%. Prima banca din Romania care anunta discounturi

23-02-2015 19:36


Seful Bancii Transilvania spune ca institutia sa ar putea renunta, in cazul unor clienti cu datorii in franci pe care ii va prelua de la Volksbank, la peste un sfert din banii pe care banca ii are de recuperat.

Este cea mai mare reducere anuntata in public de la inceputul crizei francului elvetian. Si Raiffeisen propune refinantarea creditelor din franci in lei si sustine ca ratele clientilor vor scadea cu pana la 25%.

In aproximativ 2 luni, Banca Transilvania va prelua toti clientii Volksbank. Inca de anul trecut, seful Bancii Transilvania a promis o solutie permanenta pentru clientii indatorati in franci. Se discuta despre conversia creditelor din franci in lei si acordarea unui discount.

Omer Tetik, director general Banca Transilvania: "Dar daca vorbim despre 20-25%, cred ca asta d-abia ajuta clientii sa revina la o rata lunara si un plan de rambursare rezonabil. Discountul poate sa fie si mai mic, si mai mare, dupa profilul clientului."

Prioritate vor avea clientii cu credite intre 100 si 150 de mii de franci luate pentru cumpararea unei locuinte.

Presupunem ca un client mai are de dat 70.000 de franci dintr-un credit de 100.000 luat in 2007. Rata in franci este de 1868 de lei. Dupa conversia in lei la cursul zilei si aplicarea reducerii de 25%, rata ar ajunge la 1300 de lei pe luna pentru un credit cu dobanda de 5,15% similara cu cea oferita de banca pentru creditele in lei.

Seful Bancii Transilvania recunoaste pe de alta parte ca unii clienti ar putea beneficia de o reducere mult mai mica, de doar 5%. Depinde de credit, dar si de client, daca ii este greu sa plateasca.

Si Raiffeisen propune conversia din franci in lei la cursul zilei si aplicarea celei mai mici dobanzi pentru noul credit in lei. Banca sustine ca ratele pot scadea astfel cu pana la 25%. Banca spune ca pe langa conversie clientul poate face si o restructurare in urma careia ar putea beneficia de o reducere a sumei datorate de maximum 15% ,daca este bun platnic. Restructuriarile se acorda doar celor care dovesc ca au dificultati reale cu plata ratelor.

Ministerul Finantelor discuta cu bancile si posibilitatea ca statul sa garanteze partial o parte din creditele convertite din franci in lei tocmai pentru a incuraja bancile sa le taie clientilor cat mai mult din datorii.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: "A fost mentionat ca este in lucru, dar detalii nu stim. Parerea mea este ca nu poate sa fie aplicat pentru toate creditele pentru ca si prima casa targheteaza un anumit segment de credite pana la o anumita suma. Are niste limitari."

Celelalte banci care au acordat credite in franci elvetieni au anuntat deocamdata reduceri temporare de dobanda de maximum 1,5% ori blocarea cursului la nivelul la care era inainte de izbucnirea crizei francului din 15 ianuarie.

In paralel, in Parlament ar trebui modificat programul guvernamental "Scade Rata", pentru a permite mai multor clienti sa se incadreze in el.

VIDEO PROTVPLUS.RO