HoReCa ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Industria este puternic afectată de scumpirile la energie și gaze
Afectată și ea de valul de scumpiri, industria ospitalității ar putea primi un nou ajutor din partea statului. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, autoritățile promit peste jumătate de million de euro.
Banii sunt destinați inclusiv pentru plata facturilor la energie și gaze. De partea celalaltă, restaurantele au scumpit produsele, deși clienții sunt tot mai puțini. În plus, meniurile nu mai sunt la fel de generoase, iar unii bucătari au renunțat la o serie de preparate.
Într-un restaurant din București, clienții nu mai găsesc atât de multe feluri de mâncare. Din cauza costurilor foarte mari cu materia primă, meniul a fost redus cu zece la sută. Au dispărut unele specialități din pește sau carne de porc și mâncărurile gătite pe grătarele cu gaz.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Ionuț Ceban, managerul restaurantului: Se poate renunța la utilajele care consumă energie, însă prin faptul că le înnoiești și ele consumă mai puțin. Ori renunț la un anumit tip de utilaj – cel pe electric și ai un utilaj pe bază de cărbune – lemn.
Și materia primă este cumpărată în cantități mai mari, pentru a obține un preț mai bun. În plus, programul începe mai târziu, iar becurile sunt stinse în timpul zilei. La fel se întâmplă în majoritatea restaurantelor din țară dar cu toate acestea managerii se plâng că facturile la utilități sunt mai mari cu 30 la sută. În paralel, au scumpit produsele. Notele de plată au crescut, în medie, cu 10-20 procente față de anul trecut.
Bărbat: Dacă dădeam anul trecut undeva la 130-150 acum se duce la 200, pentru două persoane.
Tânără: S-au dublat prețurile și nu îți mai arde să ieși la terasă să mănânci o ciorba, preferi să îți faci acasă, să îți cumperi morcovi, cartofi și să faci, acum pe bune.
La un restaurant din Brașov scumpirile din meniu s-au făcut în două tranșe de câte 10 la sută. Clienții sunt tot mai puțini.
Aurel Stanciu, manager restaurant: La momentul acesta suntem aproape falimentari, ca restaurant. Cheltuielile cu materia primă s-au dus undeva cu 50-60 la sută în sus. Cheltuielile cu energia undeva la sută la sută, dacă anul trecut aveam factură de 7 mii de lei, anul acesta s-a dus în 14 mii.
Ministerul Turismului și Antreprenoriatului a lansat un proiect de ordonanță de urgență pentru a sprijini sectorul. Schema de ajutor va acoperi o parte din cheltuieli, dar și facturile cu energia electrică și gaze.
Tudorița Lungu, secretar de stat în Ministerul ANtreprenoriatului și Turismului: Vorbim de cheltuile cu energia electrică care vor fi la maxim 30 la sută din creșterea costului cu energia. În condițiile în care bugetul va fi mai mic decât cel estimat de industrie se mai merge pe pro-rată proportional cu suma alocată de la buget.
10 mii de restaurante, terase, pensiuni, hoteluri, agenții de turism, dar și organizatorii de evenimente vor beneficia de cea de a doua schema de ajutor din partea statului. Este propusă o sumă de 750 de milioane de euro, însă decizia finală rămâne la Ministerul Finanțelor. Este al doilea ajutor pe care îl primește industria Horeca. În urma pierderilor din pandemie, sectorul a beneficiat de un prim ajutor în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro
Pentru a avea însă o economie puternică, specialiștii spun că ar trebui susținute toate industriile afectate.
Radu Ciobanu, profesor de finanțe: Ar trebui sprijinite toate domeniile de activitate, la urma urmei creșterea economică PIB-ul țării nu se creionează doar din Horeca, se creionează din toate industriile. Să nu uităm că vorbim de transporturi, despre industria alimentară, de agricultură, zona de construcții, dar și de partea de cultură – librării, teatre, cinema, toate sunt afectate de creșterea prețurile.
Schema de ajutor a fost lansată în dezbatere publică și urmează să fie discutată în ședința de guvern, în cel mai scurt timp.