Vanatoarea "hotilor de identitate" declansata de Europol pe 5 continente. Cum s-au trezit mai multi romani fara bani in cont
Operatiune spectaculoasa a Europol, desfasurata pe 5 continente. Autoritatile au inceput sa ii vanze pe hotii de identitate, care si-au cumparat on-line bilete de avion, prin intermediul unor carduri clonate.
130 de persoane au fost deja retinute, pe diverse aeroporturi, insa printre victimele acestora se numara si destui romani carora le-au disparut bani din cont. Un bucurestean a descoperit ca a cumparat on-line bilete de avion cu plecare din Londra , fara ca el sa stie.
"Am verificat intr-o zi extrasul de cont pe internet si am vazut ca e o tranzactie in asteptare de care nu stiam. M-am uitat mai atent si am vazut ca era pentru un magazin on-line de bilete de avion. Cand am sunat la banca sa intreb de tranzactie, mi-au spus ca as fi cumparat doua bilete de avion din Londra catre o destinatie necunoscuta , cu 40 de euro" - spune un pagubit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu a fost singurul. Cel putin 130 de persoane au realizat ca datele lor bancare au fost folosite de indivizi necunoscuti, care si-au cumparat bilete de calatorie spre destinatii exotice.
Cum insa biletele ar trebui luate cu identitatea reala, care este in permanenta verificata de autoritati, a fost doar o chestiune de timp pana cand politistii sa intre pe fir.
Ofiter DCCO: "Unii clonau cardurile si vindeau mai departe informatiile de pe acestea catre alte persoane care se ocupau cu achizitionarea de bilete."
Apoi, pasagerii urcau in avionul de linie care ii ducea la destinatie. Abia cand victima descoperea ca i-a fost folosit ilegal cardul, banii pentru bilet erau blocati. Posesorii conturilor clonate si-au recuperat paguba iar cei care au ramas cu dauna au fost reprezentantii companiilor aeriene.
Christian Heinzmann, CEO Tarom: "Facem parte dintr-o retea aeriana mai mare de preventie a fraudelor care raporteaza toate datele catre Europol. Dar, desi facem parte din acest comitet, tot suntem victimele fraudelor. Nu doar in care se folosesc cartile de credit, ci si in alte fraude care au la baza alte infractiuni. Fraudele nu sunt foarte multe, dar totusi exista."
Wizz Air: "Avem propriile sisteme interne de control al fraudelor, care sunt actualizate permanent, urmarim cele mai bune practici ale industriei si cautam in permanenta metode sa facem fraudarea biletelor cat mai dificila cu putinta."
Masuri de precautile isi iau si administratorii paginilor de internet care ofera astfel de produse mai ales ca in ultmii ani, vanzarile on line au crescut spectaculos si in Romania.
Remus Visan, manager companie de bilete online de avion: "Avem clienti care vor sa cumpere cu un singur click. Care se grabesc."
Cazurile de frauda cu bilete de avion cumparate on-line au fost documentate de Europol care a derulat o operatiune in 140 de aeroporturi, pe 5 continente respectiv in 49 de tari, dintre care 25 doar in Europa.