Guvernul vrea să schimbe sistemul de reducere a facturilor la curent. Plătim 3% din PIB pentru plafonarea prețurilor
Plafonarea prețurilor la energie dă dureri de cap coaliției de guvernare.
Reuniți în ședință liderii PNL, PSD și UDMR iau în calcul schimbarea sistemului de reducere a facturilor la curent, mai ales că acest pachet de sprijin costă aproape 3% din Produsul Intern Brut.
Este unul dintre cele mai costisitoare pachete din Europa, iar bugetul de stat abia suportă un asemenea impact. Pe de altă parte, fără acest sprijin, furnizorii de energie avertizează că ar putea avea probleme chiar cu alimentarea consumatorilor.
Furnizorii din energie susțin că, în curând, vor rămâne fără bani pentru a cumpăra energie, după ce statul nu a reușit să le deconteze la timp diferenţa de preţ peste plafon. Nici la rectificarea bugetară, ministerul de finanțe nu a alocat banii suficienți pentru a acoperi plafonarea și compensarea.
Daniela Dărăban, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: ”Sumele nu acoperă nici prima parte, lunile aprilie-mai, și suntem și în întârziere la decontare de aproape 5 luni. În primă fază, vor fi afectați în mod direct furnizorii. Ei vor avea probleme de lichiditate vor găsi tot mai greu resurse să achiziționeze energie și a face plățile pe lanț în acest sector, va crea un blocaj pe lanțul din sectorul energetic”.
De altfel, actualul pachet de sprijin din energie este unul dintre cele mai costisitoare din Europa. Potrivit unei analize Financial Times, țara noastră ocupă locul 5 la procentul din Produsul Intern Brut alocat pentru astfel de măsuri, cu 2,61% din PIB, după Grecia, care cheltuiește 3,79%, Bulgaria- 3,05%, Bosnia și Herțegovina - 2,8% și Kosovo - 2,67%.
Pentru a reduce presiunea bugetară, coaliția de guvernare vrea ca acest sistem de plafonare și compensare să fie schimbat.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Este această perioadă în care energia este deja vândută și să vedem abordarea pentru anul viitor când încă 75% din energie nu este vândută. Trebuie să găsim o soluție tehnică pentru vârfuri când nu există soare, de exemplu, sau nu e vântul necesar de a veni energie eoliană, acolo sunt niște vârfuri de 10-15% când va trebuie făcut importul”.
Social-democrații speră la o întoarcere la piața reglementată, cu un preț stabilit de ANRE, însă pentru acest lucru, e nevoie și de un acord al Comisiei Europene. Liberalii nu susțin măsura.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "Nu o putem lua în calcul, este exclus acest lucru. Ne-ar duce în procedura de infringement. PNL susține măsura plafonării, PNL nu va fi de acord cu ideea eliminării acestor plafoane chiar dacă sunt costuri suportate de la bugetul de stat".
Coaliția de guvernare și-a propus să ajungă la un acord pentru noile măsuri de sprijin până la 1 septembrie.