Guvernul s-a împrumutat cu sume record de la populație. De ce sunt avantajoase aceste instrumente pentru ambele părți
Guvernul s-a împrumutat cu sume record de la populație, aproape dublu față de cele promite cu un an înainte. Mecanismele clasice prin care statul atrage bani de la populație sunt obligațiunile și bonurile tip tezaur.
Soldul împrumuturilor acordate direct de către populație Guvernului - împrumuturi contractate minus sume deja rambursate - a ajuns la 29,59 miliarde lei, o sumă record. Anul trecut, finanțările din această categorie au fost de 18,24 miliarde lei, de asemenea un nou maxim, arată datele Ministerului Finanțelor, preluate de profit.ro.
Finanțele promovează insistent programele de împrumut de la populație, Tezaur și Fidelis, segment pe care vede potențial de creștere și stabilitate mai ridicată la turbulențele financiare.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Împrumuturile de la populație sunt considerate o sursă de finanțare cu stabilitate ridicată, iar Finanțele încearcă să crească ponderea acestora. De asemenea, programul Tezaur are potențialul de a atrage și categorii cu o reticență mai ridicată față de risc sau instrumente mai complexe de economisire, arată sursa citată.
Dobânzile pentru populație sunt ușor mai ridicate, comparativ cu piața bancară
În februarie, sunt disponibile titluri Tezaur pe 1 an - cu dobândă de 7,2%, 2 ani cu 7,5% și 3 ani cu 8%. Maturitățile similare (cele mai apropiate) la care Finanțele au atras cel mai recent bani de la bănci sunt 11 luni (în februarie) - 6,96%, 21 luni (februarie) - 7,02%, 40 luni (februarie) - 7,28% sau 34 luni (final de ianuarie) – 7,1%.
În sistemul Fidelis, titlurile de stat sunt listate la Bursă.
În 2020, statul a luat prin Fidelis 4,73 miliarde lei și prin Tezaur 1,79 miliarde lei, iar în 2021 a atras 4,33 miliarde lei prin Fidelis și 5,09 miliarde lei prin Tezaur, în 2022 Fidelis a atras 6,09 miliarde lei, la jumătate față de 12,15 miliarde lei în cazul Tezaur.