Guvernul introduce acciza pe tigaretele electronice
Tigaretele electronice vor fi accizate cu o suma care va creste anual in raport cu inflatia, Guvernul pregatind introducerea acestei taxe cu argumentul ca masura este dictata de practicile la nivel european, releva proiectul actualizat de Cod Fiscal.
"Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun incalzit care, prin incalzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fara a avea loc combustia amestecului de tutun si lichidele cu continut de nicotina destinate inhalarii cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Tigareta electronica». Aceasta masura este dictata de practicile la nivel european si discutiile in grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului", este anuntat in documentul datat 13 martie.
Noua acciza, care va fi aplicata din ianuarie anul viitor, va fi in cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care contine nicotina si de 384 lei/kilogram pentru tutunul continut in produse din tutun incalzit.
Comparativ, pentru tigarile obisnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete, si alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram.
Aceasta taxa va fi insa majorata constant in urmatorii ani, in raport cu inflatia din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicata de Institutul National de Statistica pana la 15 octombrie. Nivelul actualizat sal accizelor va fi publicat pe site-ul Ministerului Finantelor pana cel tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.
Noua acciza va fi aplicata la momentul producerii, achizitiei intracomunitare sau importului si va fi exigibila la la data receptionarii produselor provenite din achizitii intracomunitare, la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie a produselor provenite din operatiuni de import si la data vanzarii pe piata interna a produselor provenite din productia interna.
"Platitorii de accize sunt operatorii economici care comercializeaza in Romania aceste produse, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa produsele. Platitorii de accize sunt operatorii economici care au in proprietate materia prima si care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terti, indiferent daca prelucrarea are loc in Romania sau in afara Romaniei", este precizat in proiectul actualizat al Codului Fiscal.
Firma care produce, achizitioneaza din alte state membre ale Uniunii Europene sau importa astfel de produse trebuie sa se autorizeze la autoritatea competenta, iar firma care nu are domiciliul fiscal in Romania si intentioneaza sa desfasoare activitati economice cu astfel de produse, pentru care are obligatia platii accizelor in Romania, va desemna un reprezentant fiscal stabilit in tara, pentru a indeplini obligatiile care ii revin.
Cu exceptia importatorilor, acestia vor fi obligati sa depuna o declaratie de accize pentru fiecare luna, indiferent daca datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.
La inceputul acestui an, Italia a introdus acciza la tigarile electronice,n cuantum de 50% din valoarea accizei impusa la tigaretele clasice, iar producatorii de tigari electronice au sustinut ca masura favorizeaza marile companii din industria tutunului.
In Romania, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, dupa companiile din sectorul petrolier.