Guvernul intervine din nou in cazul taxelor locale: Primariile cu datorii trebuie sa creasca taxele
Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii.
In caz contrar, sunt obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari. Conditiile pe care autoritatile locale trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu pentru a evita cresterea taxelor si impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.
In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012 "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".
Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.
Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc. El a atentionat insa ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.
In prezent, Guvernul a elaborat un proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal si impune conditii drastice autoritatilor locale care doresc sa mentina taxele si impozitele locale la nivelul de anul trecut, fara sa le majoreze.
Astfel, proiectul stabileste ca prevederea aprobata de Guvern la inceputul acestui an, conform careia autoritatile locale pot reduce taxele prevazute in hotararea de indexare aprobata de Guvern anul trecut, este aplicabila numai de catre autoritatile locale care indeplinesc cumulativ doua conditii, si anume nu au inregistrate arierate la 31 decembrie 2012 si nu afecteaza veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor pana la nivelurile din 2012.
Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.
Mai mult, Guvernul stabileste ca autoritatile locale care au adoptat deja hotarari privind impozitele si taxele locale pentru 2013 si nu indeplinesc aceste doua conditii trebuie sa adopte, in procedura de urgenta, noi hotarari prin care sa calculeze taxele si impozitele conform hotararii emise de Guvern anul trecut pentru indexare.
Persoanele fizice care au achitat deja impozitele si taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate sa achite integral, pana la 30 septembrie, diferenta rezultata, cu o bonificatie de pana la 10%.