Ce spun expertii in insolventa despre legea falimentului personal. "Are o serie de lacune", "lipseste studiul de impact"
Adoptata miercuri de Parlament, legea insolventei persoanelor fizice ar putea sa se blocheze in dificultatile legate de aplicarea prevederilor ei.
Daca aveti probleme cu datoriile, nu va grabiti sa va bucurati de proaspat-adoptata lege a falimentului personal. Specialistii Casei de Insolventa Transilvania au analizat actul legislativ si spun ca acesta are atat parti bune, cat si lacune „ce vor ingreuna aplicarea”.
Unul dintre punctele controversate este cel legat de Comisiile de Insolventa. In componenta acestora, atrag atentia specialistii, nu apar si reprezentanti ai creditorilor. „De asemenea, Comisia de insolventa este investita cu atributii decizionale, de control si de supraveghere a actelor persoanei in insolventa ori ale administratorului procedurii, ceea ce va putea naste adevarate dificultati in practica. O alta problema pe care o ridica legea in forma sa actuala este incalcarea dreptului de liber acces la instanta. In unele cazuri, Comisia de insolventa actioneaza ca o instanta in sine, fara a da persoanei in insolventa posibilitatea de a contesta masura la judecatorie.”
Prevederile legii creaza si o disciminare intre potentialii administratori judiciari. In vreme ce avocatii si notarii trebuie sa-si exprime disponibilitatea pentru a fi inclusi pe lista speciala a administratorilor judiciari, practicienii in insolventa si executorii judecatoresti cu vechime mai mare de 5 ani vor fi inclusi automat in aceasta lista.
Specialistii de la Casa de Insoilventa Transilvania afirma ca „legea impune lichidatorilor o serie de atributii, fara ca acestea sa fie detaliate in vreun fel.” Pe de alta , ”in ciuda deficientelor actuale, legea aduce si o serie de beneficii importante pentru persoanele fizice. Poate cel mai important este acela ca acorda o a doua sansa datornicilor de buna credinta, oferindu-le protectie in fata creditorilor. Executarile silite vor fi suspendate, iar penalitatile nu vor mai putea fi calculate, timp in care persoana in cauza poate propune esalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare si chiar un haircut al acestora, in anumite limite.” a declarat Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator CITR.
„Desi indelung asteptata si discutata, insolventa persoanelor fizice nu are in spate un studiu de impact care sa poata estima numarul procedurilor ce vor fi deschise. In Franta, spre exemplu, de la introducerea legii insolventei persoanelor fizice au fost deschise 700.000 de dosare, iar in Statele Unite ale Americii 1,3 milioane”, mai spun expertii in insolventa. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Casei de Insolventa Transilvania.
Sursa: Pro TV
Etichete: Parlament, datorii, experti, insolventa, lichidatori, faliment personal,
Dată publicare:
21-05-2015 13:07