Guvernul a terminat „reorganizarea” dar nu știe cât a economisit. Lista, pe ministere, cu tăierile de posturi pe organigramă

guvern

„La data de 03.07.2024, toate ministerele (aparatul central) au parcurs procesul de reorganizare, exceptând MAI care are nevoie de avizul CSAT și MApN care este exceptat de la proces”, a anunțat guvernul, într-un comunicat de presă.

Ce lipsește din lista prezentată de guvern este impactul efectiv, în bani, în cheltuieli cu salariile sau de alta natură. Guvernul nu a prezentat, până acum, vreo estimare în acest sens. 

În luna mai numărul de salariați bugetari a fost de 1.294.311. Salariul mediu net din „administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public” a fost de 6.711 de lei, respectiv cu aproape 30% peste salariul mediu net pe economie (cu 1.544 de lei peste 5.217 - nivel salariu mediu net pe economie) conform datelor oficiale.

În primele cinci luni ale acestui an statul a cheltuit 63,86 miliarde de lei pe salariile bugetarilor, în creștere cu 20,9% față de perioada similară a anuluit trecut, nivel care a acoperit, practic, de două ori inflația anuală de 10,4%.

Vă prezentăm mai jos lista cu „reorganizarea” ministerelor din Guvernul Ciolacu, pe fiecare instituție în parte:

Citește și
Marian Godină și colegii lui i-au prins pe Zoro și iubita lui, suspecții crimei din Vaslui, unde cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

La nivelul instituțiilor centrale, reorganizate, au fost desființate 455 posturi de execuție și 236 posturi de conducere.
Din cele 486 instituții aflate în subordine/coordonare au finalizat procesul de reorganizare 429 instituții. În urma reorganizării instituțiilor aflate în subordine/coordonare au fost desființate 2431 posturi de execuție și 2177 posturi de conducere.
1. Ministerul Finanțelor a parcurs procesul reorganizare. S-au desființat 19 posturi de conducere.
Toate cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 701 posturi de conducere.
2. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a parcurs procesul reorganizare desființând 44 posturi de execuție și 7 de conducere.
Din 15 instituții aflate în subordine/coordonare, 12 instituții au fost reorganizate, desființând 176 posturi de execuție și 127 posturi de conducere.
3. Ministerul Justiției a parcurs procesul reorganizare, desființând 4 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
Din 8 instituții aflate în subordine/coordonare, 5 instituții au fost reorganizate, desființând 185 posturi de execuție și 106 posturi de conducere.
4. Ministerul Educației a parcurs procesul de reorganizare desființând 79 posturi de execuție și 16 de conducere.
Din cele 56 instituții aflate în subordine/coordonare, 42 instituții au fost reorganizate, desființând 987 posturi de execuție și 486 posturi de conducere.
5. Ministerul Culturii a parcurs procesul reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere.
Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție.
6. Ministerul Afacerilor Externe a desființat 5 posturi de conducere.
Din 4 instituții aflate în subordine/coordonare 2 instituții au fost reorganizate desființând 11 posturi de execuție și 6 posturi de conducere.
7. Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului a parcurs procesul reorganizare, desființând 42 posturi de execuție și 17 posturi de conducere.
Din cele 10 instituții aflate în subordine/coordonare, 7 au fost reorganizate, desființând 135 posturi de execuție și 54 posturi de conducere.
8. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reorganizat. Au fost desființate 84 posturi de execuție și 93 posturi de conducere.
9. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a finalizat procesul de reorganizare, desființând, astfel, 14 posturi de execuție și 20 posturi de conducere.
Din 7 instituții aflate în subordinea/coordonarea ministerului 5 instituții au trecut prin procesul de reorganizare, desființând 153 posturi de execuție și 59 posturi de conducere.
10. Ministerul Sănătății a parcurs procesul de reorganizare.
Din 159 de instituții aflate în subordine/coordonare, 156 au finalizat procesul de reorganizare desființând 371 de posturi de execuție și 44 de posturi de conducere.
11. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reorganizat. În ceea ce privește instituțiile din subordine sau/sau coordonare, au fost desființate 2 instituții aflate la nivel central și 67 de instituții aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terțiari de credite. Au fost desființate 176 de funcții de conducere.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare sunt instituții care au rol esențial în atragerea fondurilor europene și în efectuarea plăților către fermieri și au făcut obiectul Ordonanței de Urgență privind reorganizarea.

12. Ministerul Energiei a finalizat procesul de reorganizare desființând 11 posturi de execuție și 6 de conducere. Cele 2 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 8 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
13. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a finalizat procesul de reorganizare și a desființat 1 post de conducere si 1 post de execuție. Din cele 44 instituții aflate în subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 4 de conducere.
14. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat procesul de reorganizare, desființând 52 posturi de execuție și 17 posturi de conducere. Din 18 instituții aflate in subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând astfel, 37 posturi de execuție și 7 de conducere.
15. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost reorganizat. Au fost desființate 44 posturi de execuție și 16 posturi de conducere. Cele doua instituții aflate în subordine sunt în proces de reorganizare.
16. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 1 post de conducere. Din cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare 5 au finalizat procesul de reorganizare și au desființat 125 posturi de execuție și 289 posturi de conducere.
17. Secretariatul General al Guvernului a fost reorganizat și s-au desființat 55 posturi de execuție și 11 posturi de conducere. Din 36 instituții aflate în subordinea/coordonarea Secretariatului, 18 instituții au parcurs procesul, desființând astfel 211 posturi de execuție și 115 posturi de conducere.
18. Cancelaria Prim-Ministrului a parcurs procesul de reorganizare desființând astfel 2 posturi de execuție și 1 post de conducere.
19. Ministerul Apărării Naționale consideră că nu se impune elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizare.
20. Ministerul Afacerilor Interne și 3 instituții aflate în subordine/coordonare se așteaptă aviz CSAȚ.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
Citește și...
România a redevenit grânarul Europei. Suntem cel mai mare exportator din UE, cât următoarele patru la un loc
România a redevenit grânarul Europei. Suntem cel mai mare exportator din UE, cât următoarele patru la un loc

În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea Europeană a exportat o cantitate de 788.201 de tone de grâu moale, în scădere cu 48% faţă de cantitatea de 1,5 milioane de tone exportată în perioada similară a sezonului anterior.

 

Șefii mega-agenției Guvernului unde salariile erau și de 24.000 de lei și-au dat demisia. Anunțul Executivului
Șefii mega-agenției Guvernului unde salariile erau și de 24.000 de lei și-au dat demisia. Anunțul Executivului

Conducerea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), mega-agenția care se ocupă cu gestionarea companiilor de stat, și-a anunțat demisia.

Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta
Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta

În vreme ce oficialii de la Bruxelles atrag atenția că statul trebuie să reducă urgent deficitul bugetar, șeful Guvernului exclude măriri de taxe și impozite pe anul viitor.

Recomandări
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, miercuri, că Executivul european nu a oferit „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.

Când scăpăm de valul de caniculă. Meteorologii au actualizat avertizările. Urmează vijelii în mare parte din țară. HARTĂ
Când scăpăm de valul de caniculă. Meteorologii au actualizat avertizările. Urmează vijelii în mare parte din țară. HARTĂ

Miercuri, este cod roşu de caniculă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi ce ajung la 42 de grade, dar joi aproape jumătate dintre judeţele ţării scapă de avertizarea de caniculă şi disconfort termic.

Reacția Iranului după acuzațiile privind un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. „Recurgem doar la metode legale”
Reacția Iranului după acuzațiile privind un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. „Recurgem doar la metode legale”

CNN a relatat, marţi, pe surse, că SUA au primit informaţii despre un complot iranian de ucidere a lui Donald Trump, iar Secret Service sporise deja măsurile de securitate în jurul candidatului republican înainte de tentativa de asasinare de sâmbătă.