Guvernul a terminat „reorganizarea” dar nu știe cât a economisit. Lista, pe ministere, cu tăierile de posturi pe organigramă

guvern

„La data de 03.07.2024, toate ministerele (aparatul central) au parcurs procesul de reorganizare, exceptând MAI care are nevoie de avizul CSAT și MApN care este exceptat de la proces”, a anunțat guvernul, într-un comunicat de presă.

Ce lipsește din lista prezentată de guvern este impactul efectiv, în bani, în cheltuieli cu salariile sau de alta natură. Guvernul nu a prezentat, până acum, vreo estimare în acest sens. 

În luna mai numărul de salariați bugetari a fost de 1.294.311. Salariul mediu net din „administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public” a fost de 6.711 de lei, respectiv cu aproape 30% peste salariul mediu net pe economie (cu 1.544 de lei peste 5.217 - nivel salariu mediu net pe economie) conform datelor oficiale.

În primele cinci luni ale acestui an statul a cheltuit 63,86 miliarde de lei pe salariile bugetarilor, în creștere cu 20,9% față de perioada similară a anuluit trecut, nivel care a acoperit, practic, de două ori inflația anuală de 10,4%.

Vă prezentăm mai jos lista cu „reorganizarea” ministerelor din Guvernul Ciolacu, pe fiecare instituție în parte:

Citește și
combinat otelu rosu
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma

La nivelul instituțiilor centrale, reorganizate, au fost desființate 455 posturi de execuție și 236 posturi de conducere.
Din cele 486 instituții aflate în subordine/coordonare au finalizat procesul de reorganizare 429 instituții. În urma reorganizării instituțiilor aflate în subordine/coordonare au fost desființate 2431 posturi de execuție și 2177 posturi de conducere.
1. Ministerul Finanțelor a parcurs procesul reorganizare. S-au desființat 19 posturi de conducere.
Toate cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 701 posturi de conducere.
2. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a parcurs procesul reorganizare desființând 44 posturi de execuție și 7 de conducere.
Din 15 instituții aflate în subordine/coordonare, 12 instituții au fost reorganizate, desființând 176 posturi de execuție și 127 posturi de conducere.
3. Ministerul Justiției a parcurs procesul reorganizare, desființând 4 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
Din 8 instituții aflate în subordine/coordonare, 5 instituții au fost reorganizate, desființând 185 posturi de execuție și 106 posturi de conducere.
4. Ministerul Educației a parcurs procesul de reorganizare desființând 79 posturi de execuție și 16 de conducere.
Din cele 56 instituții aflate în subordine/coordonare, 42 instituții au fost reorganizate, desființând 987 posturi de execuție și 486 posturi de conducere.
5. Ministerul Culturii a parcurs procesul reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere.
Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție.
6. Ministerul Afacerilor Externe a desființat 5 posturi de conducere.
Din 4 instituții aflate în subordine/coordonare 2 instituții au fost reorganizate desființând 11 posturi de execuție și 6 posturi de conducere.
7. Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului a parcurs procesul reorganizare, desființând 42 posturi de execuție și 17 posturi de conducere.
Din cele 10 instituții aflate în subordine/coordonare, 7 au fost reorganizate, desființând 135 posturi de execuție și 54 posturi de conducere.
8. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reorganizat. Au fost desființate 84 posturi de execuție și 93 posturi de conducere.
9. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a finalizat procesul de reorganizare, desființând, astfel, 14 posturi de execuție și 20 posturi de conducere.
Din 7 instituții aflate în subordinea/coordonarea ministerului 5 instituții au trecut prin procesul de reorganizare, desființând 153 posturi de execuție și 59 posturi de conducere.
10. Ministerul Sănătății a parcurs procesul de reorganizare.
Din 159 de instituții aflate în subordine/coordonare, 156 au finalizat procesul de reorganizare desființând 371 de posturi de execuție și 44 de posturi de conducere.
11. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reorganizat. În ceea ce privește instituțiile din subordine sau/sau coordonare, au fost desființate 2 instituții aflate la nivel central și 67 de instituții aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terțiari de credite. Au fost desființate 176 de funcții de conducere.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare sunt instituții care au rol esențial în atragerea fondurilor europene și în efectuarea plăților către fermieri și au făcut obiectul Ordonanței de Urgență privind reorganizarea.

12. Ministerul Energiei a finalizat procesul de reorganizare desființând 11 posturi de execuție și 6 de conducere. Cele 2 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 8 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.
13. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a finalizat procesul de reorganizare și a desființat 1 post de conducere si 1 post de execuție. Din cele 44 instituții aflate în subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 4 de conducere.
14. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat procesul de reorganizare, desființând 52 posturi de execuție și 17 posturi de conducere. Din 18 instituții aflate in subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând astfel, 37 posturi de execuție și 7 de conducere.
15. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost reorganizat. Au fost desființate 44 posturi de execuție și 16 posturi de conducere. Cele doua instituții aflate în subordine sunt în proces de reorganizare.
16. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 1 post de conducere. Din cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare 5 au finalizat procesul de reorganizare și au desființat 125 posturi de execuție și 289 posturi de conducere.
17. Secretariatul General al Guvernului a fost reorganizat și s-au desființat 55 posturi de execuție și 11 posturi de conducere. Din 36 instituții aflate în subordinea/coordonarea Secretariatului, 18 instituții au parcurs procesul, desființând astfel 211 posturi de execuție și 115 posturi de conducere.
18. Cancelaria Prim-Ministrului a parcurs procesul de reorganizare desființând astfel 2 posturi de execuție și 1 post de conducere.
19. Ministerul Apărării Naționale consideră că nu se impune elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizare.
20. Ministerul Afacerilor Interne și 3 instituții aflate în subordine/coordonare se așteaptă aviz CSAȚ.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma

Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor de drumuri din România, a cumpărat în mod oficial combinatul de la Oțelu Roșu, în urma unei tranzacții de peste 141 milioane lei. Revitalizarea combinatului va crea peste 600 de locuri de muncă.

"Luni deschidem circulaţia pe încă 21 km”. Anunț al directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Lotul 1 Dumbrava - Mizil al secţiunii de autostradă A7 Ploieşti - Buzău va fi dat în trafic luni, la ora 16:00, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.

Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză
Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză

Menţinerea în afara spaţiului Schengen a costat România peste 2 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă că beneficiile de care s-ar bucura ţara noastră după aderarea completă sunt semnificative, conform unei analize recente.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent