Avantajele pentru care grecii, rusii si italienii cumpara proprietati de vacanta in Bulgaria
Statiunile turistice raman destinatiile preferate pentru investitii imobiliare, chiar daca piata nu merge teribil. Iar grecii, rusii, sau italienii isi cumpara in continuare proprietati de vacanta. Dar nu la noi, ci la vecinii bulgari.
Localitatea Bansko este plina si iarna si vara de turistii, atrasi printre altele de arhitectura zonei. Acolo se construieste numai dupa reguli clare.
Localitatea Bansko arata ca un satuc de la poalele Alpilor. Casele si pensiunile sunt vopsite in aceleasi nuante, in combinatii de mahon sau stejar, totul in perfecta armonie cu muntii si zapada.
Blocurile au intre doua si cinci etaje si arata ca niste cabane ascunse intr-un peisaj de basm. Cele mai cautate de straini sunt apartamentele cu 2 si 3 camere.
Un apartament cu 3 camere si o suprafata de 78 de metri patrati costa acum 50.000 de euro, insa acum 5 ani, cand a fost cumparat, valora aproape dublu.
Pentru ca piata imobiliara a scazut, multi straini se inghesuie sa cumpere apartamente in Bansko, pentru ca este o afacere foarte profitabila.
Nici aici insa nu este raiul imobiliarelor, dar preturile sunt la jumatate fata de Romania.
Tatiana este medic neurochirurg in Ucraina si, dupa o vacanta la Bansko, a simtit oportunitatea. S-a hotarat sa-si cumpere doua proprietati.
Sute de englezi, greci, italieni, rusi si sarbi si-au cumparat case.
La noi insa, pe Valea Prahovei, de exemplu, s-a construit haotic. Langa casele vechi, traditionale, au aparut unele indoielnice de beton si sticla invelite in tabla.
Desi atrage anual zeci de mii de turisti si Poiana Brasov arata mai mult a cartier rezidential cu vile din lemn, dar si cu hoteluri impozante. Amestecul te nauceste.
Desi in ultimii ani autoritatile au incercat timid sa intervina, pentru multe zone turistice de la noi pariul cu arhitectura pare pierdut.