Gazul arde mai scump din septembrie. Romanii vor plati cu 5% mai mult, firmele, cu 10%
Inca de pe acum se intrevad vremuri amare. Din septembrie romanii vor plati cu 5% mai mult la factura de gaze, iar firmele, cu 10%.
Anuntul a fost facut de seful misiunii FMI, la incheierea vizitei de evaluare a acordului cu tara noastra. In plus, nu vom avea parte de scaderea TVA-ului la alimentele de baza si nici de reducerea impozitului pe salariile mici. Si asta pentru ca prognoza de crestere economica este, de fapt, in scadere, iar americanii se tem ca nu vom avea suficiente incasari la buget.
Pretul gazelor naturale consumate de populatie va creste cu 5% din septembrie, iar facturile majorate vor sosi la plata din octombrie, la inceputul sezonului rece. Asa ca, multi vor fi tentati sa mai reduca din consum. Este doar inceputul, pentru ca de anul viitor pretul va creste cu cate 10% pe an, pana in 2018.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iar scumpirea gazelor nu va fi compensata de ieftinirea alimentelor prin scaderea TVA-ului la produsele de baza, asa cum spera actualul Guvern.
"Experienta din mai multe tari arata ca scaderea TVA-ului, sa zicem la alimente, nu are efecte pozitive in economie, prin creare de locuri de munca sau cresterea investitiilor", a explicat Erik der Vrijer, seful misiunii FMI.
FMI nu este de acord nici cu reducerea cotei de impozitare a salariilor mici de la 16% la 12%, sau chiar 8%, pentru ca ar reduce veniturile statului. Asa ca, fie ar trebui marite alte impozite, fie ar trebuie taiate alte cheltuieli.
Exista si vesti bune! Reprezentantii FMI sunt cat de cat optimisti in privinta cursului de schimb leu-euro.
"Cursul este este aproape de echilibru, modelele arata o usoara subevaluare a leului, deci exista spatiu pentru o usoara intarire", a spus Erik der Vrijer.
Pentru ca acordul sa fie aprobat de conducerea FMI, Guvernul va trebui asadar sa scumpeasca gazele, sa plateasca datoriile restante ale primariilor si sa incepa privatizarea Transgaz si Oltchim.