Comisia parlamentara de Industrii: Gazele s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie. Ce spune Departamentul pentru Energie

24-11-2014 10:37


Cover gaze

Iulian Iancu, presedintele Comisiei parlamentare de Servicii si Industrii, a declarat ca pretul gazelor ar putea creste cu 35% de la 1 ianuarie 2015.

"Fara o interventie imediata, pretul va creste. Cresterea ar putea fi cauzata de liberalizarea pietei gazelor si ar discrimina consumatorii care detin o centrala termica”, a declarat Iulian Iancu.

In replica, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anuntat printr-un comunicat de presa ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale vor ramane neschimbate de la 1 ianuarie 2015.

In ceea ce priveste preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna, acestea vor ramane neschimbate de la 1 ianuarie 2015 in raport cu nivelul actual.

Cu toate acestea, in comunicat nu se specifica in mod clar ce se va intampla cu preturile pentru consumatorii industriali, care, in mod indirect, afecteaza si populatia.

Departamentul pentru Energie a primit mai multe solicitari din partea unor companii private de a amana liberalizarea preturilor pentru consumatorii industriali. De asemenea, Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de initiere a modificarii legislatiei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si de la o serie de operatori privati pentru a amana cu cel putin un an liberalizarea preturilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termica pentru populatie si de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizeaza aceste solicitari si, la randul sau, a cerut astazi ANRE, institutia care monitorizeaza piata gazelor din Romania, date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii.

Departamentul pentru Energie considera ca o amanare partiala sau totala a liberalizarii pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesita o aprobare prealabila a Comisiei Europene.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO