Gazele din Marea Neagră ne-ar putea face bogaţi şi independenţi energetic. 2020, anul "ultimei şanse"
România ar putea să înceapă să scoată gaze naturale din Marea Neagră peste un an sau doi.
Asta, dacă sunt rezolvate problemele legislative, spune ministrul Energiei, iar companiile care fac acum explorări în adâncul mării vor decide să continue investiţiile, de miliarde de euro.
Zăcămintele din Marea Neagră ne-ar asigura gazele necesare pentru o perioadă de până la 20 de ani, potrivit specialiştilor. Şi energia vântului de pe mare ar putea fi exploatată pentru producerea de energie electrică ieftină, după modelul ţărilor din Marea Nordului.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Specialiştii spun că dacă nici anul acesta autorităţile române nu ajung la o înţelegere cu marile companii care au tehnologia necesară pentru a extrage gazele, atunci ţara noastră şi-ar putea pierde din atractivitate. Preţul gazelor este în scădere, iar costurile de exploatare a zăcămintelor din adâncuri sunt mari.
Zăcămintele româneşti din Marea Neagră ar fi trebuit exploatate din acest an. Au fost descoperite la o adâncime de 2 kilometri şi ar conţine, potrivit estimărilor, peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze.
Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei: ''Am semnat autorizaţia de construcţie pentru forajele geologice pentru amplasarea conductei în zona Midia, pentru perimetrul concesionat de Black Sea Oil and Gas, unde lucrările merg înainte, iar în 2021-2022 probabil vom avea primele gaze aduse la ţărm."
"Neptun Deep", zăcământ cu 40-80 de miliarde de metri cubi
În cazul perimetrului Neptun Deep, o decizie finală de investiţie încă nu e luată. OMV Petrom şi Exxon au descoperit încă din 2012 un zăcământ de gaze uriaş în Marea Neagră, evaluat la 40-80 de miliarde de metri cubi în perimetrul Neptun.
Numai ca investiţia estimată la circa 4 miliarde de euro nu a mai fost făcută după apariţia legii offshore şi, ulterior, a ordonanţei 114. Cele două măsuri legislative au majorat taxele pentru companiile de petrol şi gaz. Americanii de la Exxon au anunţat chiar că vor să plece.
Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei: 'Daca Exxon doreşte să părăsească acel consorţiu de explorare a gazelor, îmi doresc ca Romgaz să fie parte a acestui consorţiu. Fără gazul natural al nostru e foarte greu să ne bazăm pe import''
Specialiştii spun că 2020 ar fi ''ultimul tren'' pentru o decizie, după ani în care investitorii aproape că au fost puşi pe fugă din cauza legislaţiei de la noi.
Radu Dudău, specialist energie, profesor universitar, ONG Energy Policy Group: ''Am vorbit de anul 2020 pentru luarea unei decizii de investiţii finale pentru gazele din Marea Neagră . Dacă vrem să le valorificăm, decizia trebuie luată''
Punerea în exploatare a zăcământului "Neptun Deep" din Marea Neagră ar genera un nivel de producţie care ar depăşi, cel puţin pentru zece ani, consumul intern de gaze naturale. Asta în condiţiile în care gazul de import asigura peste 20% din consumul pe un an.
Din exploatarea gazelor din mare, statul ar câştiga 18 miliarde de euro într-un deceniu, potrivit estimărilor Deloitte.
În plus, specialiştii vorbesc şi despre energia eoliană, care nu este exploatata la capacitate maximă.
Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei: ''De ce nu încercăm să facem şi noi studii în zona platformei Mării Negre pentru a avea ferme eoliene pentru producerea energiei electrice. Este o energie ieftină''
În Marea Nordului exista un parc eolian offshore uriaş, care poate alimenta cu energie 1 milion de locuinţe.