Gafele Guvernului privind taxele si impozitele i-ar putea costa scump pe romani. Salariile, in pericol sa scada cu 22%

Ultimul update: Luni 31 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 18:58
Categorie: Financiar

Balbaiala Guvernului in privinta taxelor si impozitelor continua.

Ministerul de Finante a anuntat intr-un comunicat de 16 randuri ca, de anul viitor, contributiile pentru pensii si sanatate vor fi platite doar de angajati. Nu si de angajatori, cum este acum.

Asta in conditiile in care premierul Tudose anunta ferm, marti, ca sistemul va ramane "dupa modelul actual". Consultantii fiscali avertizeaza ca daca toate contributiile vor fi trecute la angajati, acestia vor fi impovarati cu 35%, fata de 16,5%, cat datoreaza acum. In aceste conditii, exista pericolul ca in mediu privat sa avem scaderi de salarii chiar si cu 22 de procente.

Ministerul Finantelor sustine ca de la 1 ianuarie nivelul contributiilor sociale obligatorii va fi redus de la 39,25% la 35%, si tot de atunci cota unica ar urma sa scada de la 16 la 10%. In plus, contributiile vor fi datorate doar de catre angajat, iar angajatorul le calculeaza si le plateste. Comunicatul scris fara prea multe detalii copiaza in mare programul de Guvernare si vine la nici 3 zile dupa ce premierul Mihai Tudose spunea ca nu se modifica nimic.

Mihai Tudose: "Nu avem alte masuri in ceea ce priveste taxe si impozite pentru populatie."
Reporter: "Dar trecerea contributiilor sociale de la angajator in sarcina angajatului?"
Mihai Tudose: "Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta! Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra ca cele doua...?"
Reporter: "O parte dintre ele sunt in programul de guvernare."
Mihai Tudose: "Nu, ele vor ramane pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi platite de angajator, fiindca altfel riscam."
Reporter: "Si anul viitor?"
Mihai Tudose: "Doamna, si anul viitor."

Concret, contributiile sunt acum impartite intre angajat si angajator. Adica atat firma, cat si salariatul platesc la sanatate, pensii, somaj si alte fonduri bugetare. In total, aproape 40%. De la 1 ianuarie, ar trebui ca din toate aceste sume sa ramana doar contributiile pentru pensii si sanatate si impreuna sa reprezinte 35% din venitul brut. Consultantii fiscali sustin ca salariile ar putea scadea in mediu privat, daca s-ar aplica o asemenea masura.

Ionut Simion, country managing partner PwC Romania: "Cum poti sa impui unui angajator privat, ca intr-o relatie privata angajat-angajator, acesta sa includa valoarea contributiilor pe care le plateste el ca angajator in venitul brut al angajatului si sa creasca brutul astfel incat netul sa fie relativ neschimbat?! Daca angajatorul ar spune "noi nu operam nicio mofdificare a venitului brut, vei plati noile taxe, uite scade si impozitul pe venit, scade si contributia", angajatul va suporta o pierdere de venit net cu 22,5%"

De exemplu, dintr-un salariu brut de 7.000 de lei in prezent, angajatul primeste 4910 lei in mana. Daca firma doreste sa majoreze brutul, ca sa ramana salariul net neschimbat, atunci acesta ar trebui crescut cu peste 1500 de lei, bani care se duc la stat. Daca firma nu modifica si nu scade nici cota unica anul viitor, atunci scaderea salariului in mana va fi de 22%.

Ionut Simion, country managing partner PwC Romania: "Masura pare, asa cum este formulata acum, a fi un experiment fiscal, pentru ca nicaieri in Uniunea Europeana nu exista o tara in care contributiile sociale sa fie platite doar de angajat."

Cum privesc oamenii aceste vesti?

Muncitor: "Nu sunt sigur daca se vor aplica. Din ce stiu, Guvernul a oprit pana acum majoritatea reformelor economice. Nu sunt multumit de asta pentru ca fecare schimbare inseamna mai multe probleme pentru mine, pentru colegii me straini sau romani."

Angajata: "Nu este corect si n-o sa fie, normal. O sa se razgandeasca o sa vedeti."

Pana acum, de la inceputul guvernarii Tudose, toate masurile noi privind fiscalitatea, din programul de guvernare, au fost retrase rand pe rand, dupa ce fusesera aruncate pe piata fara nicio consultare si dupa reactia dura a mediului de afaceri.

Guvernul a stabilit contributia CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time
Guvernul a stabilit contributia CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
ocol silvic
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie