FOTO. Cum arată bancnota de 100 de lei lansată de BNR, cu chipul lui Ion I.C. Brătianu
Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri - Ion I. C. Brătianu.
Cu această ocazie, a fost vernisată și o expoziție temporară dedicată marelui om politic român la care au participat: Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României, Ludovic Orban – prim-ministrul României și președintele Partidului Național Liberal și Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române.
Pe aversul bancnotei este ilustrat portretul lui Ion I.C. Brătianu și anii între care acesta a trăit (1864-1927), în timp ce pe revers compoziția grafică include: o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților Parlamentului României, în prezent Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I, pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Data punerii în circulație, respectiv "1 decembrie 2019", este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.
De asemenea, Banca Națională a României a emis în ciclul „Istoria aurului” o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 de lei având ca temă moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 care a fost dedicată încoronării Regelui Ferdinand la Alba Iulia.
“Am reușit astfel, în mod simbolic, să îi readucem împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”, a transmis guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.