FMI: Asteptam ca autoritatile sa decida daca doresc modificari inainte de a trimite acordul in board

Lagarde

Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca autoritatile romane sa decida daca doresc sa modifice masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit bugetar pe 2014 inainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv.

"In timpul unei misiuni recente, o echipa de experti a FMI a convenit, prin consultare, cu autoritatile romane asupra politicilor necesare pentru a incheia prima evaluare a acordului stand-by al Romaniei cu Fondul, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014.

Avem cunostinta despre dezacordul presedintelui Traian Basescu cu Guvernul in ceea ce priveste masurile concrete care ar urma sa fie utilizate pentru a atinge aceasta tinta. Staff-ul monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a asigura atingerea tintei de deficit convenite, inainte de a depune pachetul de politici la Consiliul Executiv al FMI", se arata intr-o declaratie de presa transmisa marti de biroul reprezentantului FMI in Romania, Guillermo Tolosa.

Consiliul Director al FMI urma sa discute si sa aprobe prima evaluare a noului acord cu Romania in data de 18 decembrie, cand trebuia aprobata si scrisoarea suplimentara de intentie si memorandumul tehnic negociate de misiunea comuna FMI-CE-BM in perioada 22 octombrie -4 noiembrie.

Surse guvernamentale au declarat, luni seara, pentru Mediafax, ca board-ul FMI va discuta cel mai probabil in luna martie a anului viitor prima si a doua evaluare a acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat scrisoarea de intentie si memorandumul convenit in noiembrie nu pot fi analizate fara semnatura presedintelui tarii.

Citește și
Parlament
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Misiunea Fondului va sosi la Bucuresti pentru cea de-a doua evaluare a acordului si o analiza a situatiei create prin refuzul presedintelui Traian Basescu de semna memorandumul cu FMI, au afirmat sursele citate.

Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Fara o decizie la nivel politic, acciza la carburanti va creste de la 1 ianuarie, indiferent de pozitia presedintelui, pentru ca ordonanta prin care taxa a fost majorata este in vigoare.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale precedentului acord. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ponta: Romania pierde 150 de milioane de lei pe luna ca urmare a acestei "suparari" a lui Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Romania pierde 150 de milioane de lei pe luna ca urmare a faptului ca presedintele Traian Basescu refuza sa semneze Memorandumul cu FMI, banii reprezentand cei 10% in plus pentru cofinantare de la UE.

"Singurul efect direct pe care il avem este pierderea acelui top-up, acel 10% in plus pe care il primim ca si cofinantare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe luna, deci 30-35 de milioane de Euro pe care ii piedem in fiecare luna de la Comisia Europeana, pentru ca in loc de 95% cofinantare primim doar 85%. Deci, daca vreti, primul calcul al acestei suparari a presedintelui - 150 milioane de lei pe luna pe care ii pierdem de la Comisia Europeana", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca se va vedea in zilele urmatoare daca sunt probleme pe cursul de schimb sau pe dobanzile pe care le plateste statul roman.

Ponta a spus ca memorandumul nu poate fi trimis la FMI, pentru ca e vorba de un acord international si, conform Constitutiei, acordurile internationale trebuie semnate si de presedinte.

"Dupa cum stiti foarte bine, FMI a anuntat ca si-a anulat sedinta board-ului din luna decembrie in care trebuia sa aprobe noua scrisoare de intentie si memorandumul. La un moment dat, dupa ce presedintele accepta ideea ca trebuie sa facem o comisie de ancheta, probabil ca o sa semneze", a mai spus Ponta.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Cursul BNR a urcat marti la 4,4684 lei/euro, maximul din ultimele doua luni jumatate
Cursul BNR a urcat marti la 4,4684 lei/euro, maximul din ultimele doua luni jumatate

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in prima parte a zilei, ca urmare a deciziei presedintelui Basescu sa nu aprobe memorandul cu FMI, astfel ca BNR a publicat un curs de referinta in crestere, la 4,4684 lei/euro.

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta

PROTV NEWS a transmis LIVE din plenul Parlamentului. Bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 a fost adoptat, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrilor.

Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta:
Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE"

ProTV News a transmis, LIVE, declaratia de presa pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o de la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.