FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere mondiala dupa Brexit. Avertismentele lansate de noul raport
FMI a redus estimarile de crestere a economiei mondiale cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1% in 2016 si 3,4% in 2017, din cauza votului britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, avertizand ca impactul s-ar putea agrava
In aprilie, Fondul anticipa un avans de 3,2% al economiei mondiale in acest an si de 3,5% in 2017. FMI a publicat marti date revizuite, comparativ cu luna aprilie, referitoare la evolutia economiei mondiale, relateaza news.ro, citand Bloomberg.
Noile previziuni se bazeaza pe eventualitatea ca autoritatile britanice si cele europene vor incheia noi acorduri comerciale care sa evite cresterea barierelor economice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca discutiile vor esua, Marea Britanie va intra in recesiune pentru ca un numar mai mare de companii financiare isi vor transfera activitatile in zona euro, iar consumul si investitiile se vor contracta peste asteptari, avertizeaza Fondul.
#UPDATE Brexit to drag on global growth through 2017, IMF says https://t.co/kIamqI3ye4
— AFP news agency (@AFP) 19 iulie 2016
Intr-un scenariu pesimist, avansul economiei globale va incetini la 2,8% atat in 2016 cat si in 2017. ”Efectul real al Brexit se va desfasura treptat, adaugand elemente de incertitudini politice si economice care vor putea fi rezolvate doar pe parcursul multor luni”, afirma economistul sef al FMI, Maurice Obsfeld, in remarci pregatite pentru un briefing de presa de marti.
Pentru economia britanica, Fondul anticipeaza o crestere de 1,7% in acest an, sub ritmul de 1,9% estimat in aprilie. Estimarea pentru 2017 a fost redusa cu 0,9 puncte procentuale, la 1,3%. Fondul considera ca impactul Brexit se va concentra in economiile europene avansate, efectul urmand sa nu se faca simtit in alte tari, inclusiv in SUA si China.
FMI a reiterat estimarea din iunie pentru economia SUA, privind o crestere de 2,2% in acest an. In cazul zonei euro, institutia financiara anticipeaza o crestere de 1,6% in 2016, similara cu cea publicata la inceputul acestei luni. In cazul Chinei, FMI a imbunatatit prognoza cu 0,1 puncte, la un avans de 6,6% in 2016, notand ca perspectiva s-a imbunatatit datorita masurilor de stimulare recente. Fondul a imbunatatit perspectiva pentru Brazilia si Rusia, chiar daca ambele economii se vor contracta in acest an.