Impactul pandemiei: Economia va scădea cu 2%, bugetul va avea încasări cu 4 miliarde € mai mici

Florin Citu

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat miercuri că economia va avea în 2020 o contracţie de - 1,9% din PIB, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB.

FMI a declarat marți că se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va primi 8,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei.

"La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei şi la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp de a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională", a spus Cîțu.

Florin Cîțu a anunţat că Guvernul pregăteşte şi un alt pachet de măsuri, pentru repornirea economiei și a subliniat că nu vor exista creşteri de taxe.

Citește și
plaja italia
”Vom merge la mare în această vară”. Italienii, încurajați de guvern să își facă planuri de vacanță

"Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei, asta înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei", a explicat Cîțu.

Industria va fi cea mai afectată ramură a economiei și va impacta jumătate din scăderea PIB-ului.

"Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei" , a mai transmis acesta.

Potrivit rectificării bugetare, cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal există un plus de 576 milioane lei, fiind inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct.

Numărul mediu de salariaţi ''din sectorul concurențial" din România ar urma să scadă cu circa 70.000 de persoane, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, "în sectorul bugetar" se estimează 4.000 de noi locuri de muncă, faţă de anul 2019.

Spre deosebire de ultima estimare, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză preconizează o depreciere ușoară a monedei naționale, la 4,84 lei/euro, față de 4,75 lei/euro, cât prefigurase în toamna anului trecut.

Anunțul inițial despre rectificarea bugetară

 

„În special Sănătatea primește mai mulți bani și Munca, dar rectificarea se face în principal pentru Sănătate. Dar și la șomaj tehnic trebuie alocați mai mulți bani. (...) Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut. Este clar că și noi, prin măsurile pe care le-am luat, am încurajat. Știu că sunt unele companii care ar fi trebui să plătească și am făcut acest apel la companiile care pot să plătească, să plătească, iar altele nu aveau cum”, a transmis Florin Cîțu.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat săptămâna trecută că rectificarea bugetară este gata şi ar putea veni cu ea în şedinţa de Guvern de luni.

"În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, comunicarea cu ordonatorii de credite este terminată, noi trebuie să mai punem concluziile pe ordonanţa de rectificare. Suntem gata cu ea. Luni am putea veni cu ea în şedinţă", a spus Cîţu, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban i-a atras atenţia că trebuie făcută o analiză foarte exigentă, deoarece este clar că se va înregistra o scădere de venituri "şi aici va trebui, în paralel cu creşterea anumitor categorii de cheltuieli, să distribuim banii cu multă parcimonie".

"Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde lei şi o creştere a cheltuielilor de aproape 12 miliarde lei. Deci, în acest context, trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget", a precizat ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, acesta a solicitat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unei Ordonanţe de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, ce reglementează, printre altele, rambursarea TVA cu control ulterior, pe durata stării de urgenţă, pentru a injecta lichiditate în sistem.

"Luna trecută, am rambursat patru miliarde lei şi acum o să rambursăm, nu ştiu exact cifra, mai rapid, pentru a avea companiile acces la lichiditate", a menţionat ministrul Finanţelor.

Rectificarea bugetară sprijină plata șomajului tehnic

 

Ludovic Orban a transmis că Guvernul va asigura resursele pentru plata şomajului tehnic, inclusiv prin rectificarea bugetară ce va avea loc în această săptămână.

"Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumelor necesare pentru şomajul tehnic al angajaţilor care din cauza întreruperii totale sau parţiale a companiilor în care lucrează au ajuns în situaţia de a beneficia de această formă de plată. Vom asigura resursele financiare. În acest sens, săptămâna aceasta vom avea pe masa Guvernului ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului, în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile", a adăugat premierul.

Orban a menţionat că la rectificarea bugetară va fi crescut şi plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii de la cinci la 15 miliarde de lei, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe IMM-uri.

Premierul a declarat că planul de redresare a economiei prevede o creştere semnificativă a investiţiilor publice, context în care a estimat că pe piaţa construcţiilor va fi nevoie de cel puţin 200.000 de noi angajaţi. De asemenea, el a precizat că agricultura este un domeniu cu un potenţial foarte mare, pe care Guvernul îl va sprijini.

În ceea ce priveşte problemele financiare cu care s-ar putea confrunta administraţiile locale, Ludovic Orban a menţionat că Guvernul va creşte alocarea din impozitul pe venit cu 2% pentru localităţi şi cu 1% pentru judeţe, majorând totodată plafonul de creditare şi de tragere din credite pentru investiţii în cazul autorităţilor locale.

FMI preconizează o creștere explozivă a șomajului tehnic

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport “World Economic Outlook”.

Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Totodată, FMI şi-a revizuit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,5% din PIB, în condiţiile în care în toamnă prognoza un deficit de cont curent de 5,2% din PIB. Nivelul deficitului de cont curent se va reduce uşor, la 4,7% în 2021.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Guvernul va adopta noi măsuri privind acordarea șomajului tehnic. Ce angajați sunt vizați
Guvernul va adopta noi măsuri privind acordarea șomajului tehnic. Ce angajați sunt vizați

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 şi acordă dreptul la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de profesionişti.

”Vom merge la mare în această vară”. Italienii, încurajați de guvern să își facă planuri de vacanță
”Vom merge la mare în această vară”. Italienii, încurajați de guvern să își facă planuri de vacanță

Guvernul de la Roma pregătește o serie de reguli la nivel național pentru ca italienii să poată merge la plajă.

Klaus Iohannis stabilește cu membrii Guvernului măsurile impuse de prelungirea stării de urgență
Klaus Iohannis stabilește cu membrii Guvernului măsurile impuse de prelungirea stării de urgență

Klaus Iohannis se întâlnește la Palatul Cotroceni într-o ședință cu mai mulți membri ai Guvernului privind măsurile care se impun după prelungirea stării de urgență.

Surse: Ordonanța care prelungește starea de urgență. Măsurile de protecție recomandate
Surse: Ordonanța care prelungește starea de urgență. Măsurile de protecție recomandate

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că următoarea ordonanță militară, care va fi emisă marți, va prelungi starea de urgență în România până în 15 mai 2020.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.