Fiscul incepe verificarea averilor nejustificate. Mii de romani, printre care si persoane publice, in vizorul inspectorilor

×
Codul embed a fost copiat

Incepe razboiul dintre Fisc si romanii care isi afiseaza bogatia, dar nu pot sa o si justifice. Inspectorii au pornit vanatoarea de manelisti, camatari si diverse vedete din showbiz.

Lista persoanelor cu averi mari dar nedeclarate este insa mult mai lunga. Mai exact vor fi verificati 7.897 de romani care au proprietati uriase masini scumpe si yahturi, dar la capitolul ocupatie dau de banuit. Deocamdata 60 de inspectori se vor ocupa de aceasta problema.

Pana nu demult asa isi afisau bunastarea in special cantaretii de manele. Pe viitor insa, s-ar putea sa se mai gandeasca. Fiscul sta cu ochii pe ei.

"Persoane fizice cu avere afisata semnificativa", asa se numeste oficial noul grup tinta al ANAF. In cazul multor "personalitati" din spatiul public tocmai "afisarea averii" este un soi de carte de vizita. Mai ales la evenimentele importante.

Insa lista Fiscului este mult mai lunga si cuprinde persoane din toate categoriile sociale. Inspectorii vor verifica inclusiv conturi din strainatate. Asa ca ar putea sa ii ia la intrebari si pe cei care si-au inmatriculat caii putere in alte tari.

Citește și
TVR
ANAF a blocat conturile Televiziunii Romane. Postul TVR News va fi inchis de luna viitoare
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In prima faza, fara ca persoanele vizate sa stie, inspectorii au obtinut din banci extrasele lor de cont. De la cadastru si notari, au luat proprietatile imobiliare, de la Directia de inmatriculari, Registrul naval si cel aeronautic, date despre masinile, barcile sau avioanele bogatilor. Averea este apoi comparata cu veniturile declarate.

Apar pe radar persoanele care au cheltuit in perioada 2011-2013 cu 1 milion de lei mai mult decat veniturile declarate sau care si-au cumparat case mai scumpe de 150.000 de euro, sau masini mai scumpe de 75.000 de euro. Una peste alta s-a facut o lista cu 4.237 de persoane cu averi suspecte la care. Apoi Fiscul a inceput sa le verifice si rudele: sotul, sotia, copilul, nepotul sau parintii. Lista ajunge la un total de 7.897 de romani.

Acestia sunt impartiti in 3 mari grupe de evazionisti.

"Patronul bogat de firma saraca". Cei care au un stil de viata luxos in timp ce firmele lor sunt pe pierdere. "Persoane cu patrimoniu semnificativ dar fara actvitati economice cunoscute". De exemplu camatarii. Si in fine "Persoanele cu venituri volatile" aici s-ar incadra manelistii sau vedetele din showbiz.

Cand dosarul este aproape gata se intra in ultima etapa. Persoana vizata este anunta. I se cere sa completeze o declaratie de avere, similara cu cea a bugetarilor, cu tot ce detine si este chemata la sediul Fiscului sa raspunda intrebarilor inspectorilor. Incepe o verificare la sange care poate dura si un an in care suspectul de evaziune este pus sa justifice tot ce are.

In directia nou creata lucreaza deocamdata 60 de inspectori, care ii vor vana pe bogati. Au deja in lucru 313 dosare. Banii scosi la suprafata vor fi impozitati cu 16%. In plus, Fiscul va sesiza si procurorii cand au indicii ca bunurile au fost obtinute in urma unor infractiuni.

Seful ANAF: "E vorba despre personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari”.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat joi ca a inceput un program de verificare a persoanelor cu venituri mari care nu pot justifica aceste sume - printre care se numara VIP-uri si intrepreti de manele.

Asa-numitul "Program de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal" (PFRF)" vizeaza, potrivit ANAF, „persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate”.

Mai simplu spus, asa cum explica seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, e vorba despre "personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari” care, vor trebui „mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile”. In termeni matematici, e vorba de contribuabilii in cazul carora se decopera o diferenta mai mare de 10%, in valoare de cel putin 50.000 de lei, intre veniturile estimate si cele declarate.

In vizorul Fiscului se afla cei care au imprumutat firma la care sunt asociati sau actionari cu sume peste 200.000 de lei, cei care cumpara bunuri sau case valorand peste 70.000 de euro, masini mai scumpe de 25.000 de euri ori au depozite anuale ce depasesc 150.000 de lei. In total, in esantionul examinat de ANAF intra peste 295.000 de romani. Dintre acestia, in cazul a 132.246 s-au constatat diferente mari intre veniturile estimate si cele declarate. In final, 7.897 de contribuabili vor fi verificati amanuntit: 4.723 dintre ei prezinta „grad ridicat de risc fiscal”, iar restul sunt rude ale acestora.

Prima serie de verificari va viza 5.399 de contribuabili. In acest scop, fiscul a infiintat 8 servicii de verificari dedicate doar acestui program, la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov,Galati, Ploiesti, Craiova si in Capitala. Potrivit ANAF, au fost selectati deja primii 60 de inspectori care se vor ocupa exclusiv de aceste cazuri, fiecare fiind insarcinat cu verificarea a 5 contribuabili.

Verificarile se vor face doar pe ultimii patru ani, fiindca doar pentru aceasta perioada se poate aplica legal procedura de control a veniturilor. Inspectorii Fiscului vor solicita informatii de la autoritatile publice, dar si de la banci, notari si de la cei care „au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificata”. De exemplu, se vor cere date privind autoturismele, ambarcatiunile sau aeronavele inmatriculate de persoanele respective, proprietatile imobiliare detinute sau tranzactille desfasurate din 2011 si pana azi.

Daca intre venitul estimat si cel declarat este o diferenta semnificativa, persoana verificata are la dispozitie 60 de zile pentru a prezenta organelor de verificare documente justificative sau alte clarificari relevant, perioada ce poate fi prelungita cu inca 30 de zile. In cazul in care nici asa persoana respectiva nu popate justifica o parte din venituri, ele vor fi impozitate cu 16% - plus penalitati si dobanzi. De asemenea, daca se banuieste ca ar putea fi vorba de o infractiune, ANAF va sesiza organele de urmarire penala.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Incident pe litoral, in timpul unor controale ANAF. Cum au incercat patronii unei firme sa scape de amenda. Reactia agentilor
Incident pe litoral, in timpul unor controale ANAF. Cum au incercat patronii unei firme sa scape de amenda. Reactia agentilor

Inspectorii Fiscului s-au intors pe litoral si au luat la rand cluburi, restaurante si hoteluri. Nu toate au trecut cu bine verificarile, iar in unele cazuri s-a incercat chiar mituirea agentilor.
 

ANAF a blocat conturile Televiziunii Romane. Postul TVR News va fi inchis de luna viitoare
ANAF a blocat conturile Televiziunii Romane. Postul TVR News va fi inchis de luna viitoare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat, luni, conturile Societatii Romane de Televiziune (SRTv), avand in vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.

Ce riscati sa patiti daca primiti un telefon de la
Ce riscati sa patiti daca primiti un telefon de la "ANAF". Lista intrebarilor pe care au voie sa vi le puna cei de la Fisc

Daca primiti in aceasta perioada un telefon de la un inspector al Fiscului, aveti mare grija: ar putea fi vorba de o incercare de a va lasa fara bani pe card.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.