Fermierii au început să-şi facă cooperative. Ce le dau statul şi UE

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 19:02
Categorie: Financiar

Unde-s doi, puterea creşte, iar când sunt mai mulţi fermieri, se naşte o asociaţie agricolă care îi ajută să îşi pună marfă pe rafturile magazinelor.

Deocamdată, în România sunt doar câteva zeci de cooperative, dar dacă fermierii înţeleg cât de multe beneficii le-ar aduce asocierea, am putea umple coşurile de cumpărături cu mai multe produse româneşti.

Generaţiile tinere par să fie receptive la ideea de asociere. La numai 21 de ani, Mihai Petre, student la Agronomie, a înfiinţat o cooperativă agricolă în Fundeni, împreună cu câţiva fermieri care produc cereale. "Foarte multă lume este uimită de câte lucruri vreau să fac la 21 de ani. Merg pe partea de achiziţionări imputuri şi vânzări de produse agricole, să fie la un preţ mai bun pentru fermieri. Vreau să fac şi procesare, într-un an sau doi, să accesez fonduri europene."

Mihai speră că în curând să poată accesa fonduri pentru un siloz, atât de necesar la depozitarea cerealelor, dar şi pentru o linie de procesare. În cazul fermierilor care produc fructe, legume, lactate sau carne, avantajul în cazul în care se asociază este acela că ar putea pătrunde cu marfă mult mai uşor în hipermarketuri. În plus, obţin preţuri foarte bune pentru produsele lor. Un bun exemplu sunt fermierii care au înfiinţat o cooperativă în Vidra. Legumele lor ajung într-o reţea de magazine din Bucureşti, iar contractele se fac cu câteva luni înainte că marfă să fie livrată.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: "Trebuie să gândim nişte măsuri fiscale prin care să îi premiem pe cei care se asociază. Să arătăm puterea exemplului că cei care s-au asociat au reuşit să pună în comun, spre exemplu laptele cu care au reuşit să îşi facă un brand de telemea şi pot să vândă pe canalele de comercializare locale."

Recoltele bune nu le asigura automat profit fermierilor mici. Ei riscă să rămână cu ele pe câmp ori să le vândă la preţuri de nimic dacă nu pot depozita sau distribui marfă în condiţii moderne. Cei de la ministerul Agriculturii le cer gospodarilor să îşi adune forţele, dacă vor să răzbată. Pentru asta, pot obţine beneficii de la stat, şi de la Uniunea Europeană. În primii 5 ani, cooperativele sunt scutite de multe taxe.

În plus, cei care se asociază au şanse mai mari să obţină credite de la bănci pentru utilaje performanţe, dar şi pentru a înfiinţa depozite pentru marfă pe care o produc.

Recolta de castraveţi este aşa de mare, încât şi bulgarii cumpără din România
Recolta de castraveţi este aşa de mare, încât şi bulgarii cumpără din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
ocol silvic
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie