Fenomenul GameStop. Povestea captivantă a companiei care a explodat pe Wall Street

29-01-2021 12:07


O poveste captivantă a începutului de an pe Wall Street vine din partea lanțului de magazine de jocuri video GameStop: în câteva ședințe, acțiunile i-au crescut într-un ritm fulminant!

Ascensiunea e alimentată de un grup de investitori porniți într-o cruciadă împotriva "sistemului".

Un bilanţ provizoriu arată că "revolta" bursieră a tinerilor investitori împotriva baronilor finanțelor i-a costat pe speculatorii profesionişti pierderi de aproape 71 de miliarde de dolari.

Un nume foarte cunoscut pentru iubitorii de jocuri video din Statele Unite, lanțul de magazine GameStop avea dificultăţi financiare serioase, într-o epocă în care descărcările de pe net şi jocul online domina asupra vânzărilor fizice.

Este şi motivul pentru care, pe Wall Street, acțiunile grupului erau printre cele mai vizate pentru short selling sau vânzarea în lipsă. Comună pentru marile fonduri de investiții, "vânzarea în lipsă" constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra apoi mai ieftin, înainte de a o returna. Astfel, el încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o. De data asta însă, au căzut în groapa săpată chiar de ei.

Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunii Gamestop, dar s-au trezit confruntaţi de mici investitori particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale. Mici, dar mulţi!

Rezultatul - acțiunile companiei Gamestop au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, iar fenomenul a creat probleme majore pentru speculanţii de profesie.

Cu circa 3 milioane de abonați, forumul WallStreetBets de pe site-ul Reddit a fost principalul instrument al acestei "rebeliuni".

Alexis Ohanian, Reddit Co-fondator: ”Cred că oamenii vor tot mai mult să aibă influenţă asupra fiecărui aspect al vieţii lor, inclusiv asupra banilor. Vor să investească, iar accesul la cunoaştere, la informaţii, la tehnologia necesară pentru procesarea datelor, s-a democratizat semnificativ”.

Jordan Belfort, "The Wolf of Wall Street": ”Arată puterea Internetului şi a unor forumuri precum Reddit”.

Jaime Rogozinski, fondator WallStreetBets: ”Aruncă pariuri pe piaţă într-o manieră care afectează deznodământul. Accesul – care e un element vital- este uşor, gratis, la îndemână, practic e un joc pe telefon. Intră rapid, participă şi încep să se folosească de pârghii sofisticate, prin care pot exploata asimetria fondurilor. Sunt mulţi, cu bani puţini, dar forţează mâna ălora mari”.

Rezultatul: vinerea trecută, acțiunile GameStop au crescut cu peste 50%.

Marți seara, patronul Tesla, Elon Musk, care a atacat în repetate rânduri sistemul, a publicat pe contul său de Twitter un link către WallStreetBets, iar miercuri a urmat un alt salt vertiginos.

GameStop a crescut astfel cu 18% luni, cu 93% marți și a explodat miercuri - cu 135%.

Jordan Belfort: ”De aici şi scandalul. Wall Street a sfâşiat dintotdeauna America, dar acum nişte "neica nimeni" au şansa să intre în acţiune şi să închidă gura marilor companii”.

Arbitrul bursei americane, SEC, analizează situația. Poate suspenda tranzacţiile pentru zece zile şi poate lansa o anchetă privind manipularea prețurilor.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO