Femierii care vând fructe direct din livadă. Ce avantaje au şi ei, şi clienţii
Doi fermieri cu iniţiativa din Albă au găsit o modalitate de a scapă de drumurile la piaţă şi cheltuielile cu transportul - îşi invită clienţii să-şi culeagă singuri marfă din grădina sau din livadă.
Iar avantajele sunt de ambele părţi. Ei scutesc timp şi bani, iar cumpărătorii au parte de-o experienţă interesantă, în aer liber.
"Cu lădiţă va plimbaţi prin livada, care măr va place îl puneţi în lădiţă şi la urmă după ce culegeţi merele le punem în maşină trecem la cantar”, le spune fermierul cumpărătorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Îngheţul din primăvară şi grindină au afectat livezile cu mere, aşa că producţia a fost înjumătăţită. Acest bărbat din localitatea Dostat a găsit însă o metodă să vândă fructele, fără să mai piardă timp şi bani cu depozitarea şi transportul la piaţă. Îi invită pe clienţi în livada lui, care se întinde pe un hectar şi jumătate.
În aceste condiţii, sesiunea de cumpărături decurge cu zâmbetul pe buze. "Nu mai mergem să luăm de la piaţă, să luăm lovite. La piaţă, te duci... ce-ţi pune stăpânul. Aici iei pe alese, pe culese. Preţul este mai mic decât la piaţă" , spune un client.
Avantaje are şi producătorul. "Culesul direct cu consumatorul este foarte economic, foarte ieftin, nu mă mai duc eu la piaţă, nu mai fac consum de motorină, de timp-- decât să vând mărul la intermediar cu 2 lei, 2,5 lei mai bine dau mărul la consumator cu 2 lei”, spune el.
Pe o idee similară mizează şi Daniel, un tânăr de 28 de ani din Albă Iulia, care cultivă legume. „Poţi să îţi alegi ce vrei tu din grădina şi ştii bine dacă îţi culegi tu ai discount."
„De multe ori aveam multe comenzi şi nu făceam faţă şi am zis că mai bine îi las, culeg şi mai scap şi eu de lipsa forţei de muncă" , explică Daniel. În străinătate, conceptul de "autoservire" din grădina sau din livada funcţionează cu succes de ani de zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: gradina, livada, clienti, transport, cumparatori,
Dată publicare:
07-10-2017 10:57