Femierii care vând fructe direct din livadă. Ce avantaje au şi ei, şi clienţii


Ultimul update: Marti 10 Octombrie 2017 09:26
Data publicarii: Sambata 07 Octombrie 2017 10:57
Categorie: Stiri Economice

Doi fermieri cu iniţiativa din Albă au găsit o modalitate de a scapă de drumurile la piaţă şi cheltuielile cu transportul - îşi invită clienţii să-şi culeagă singuri marfă din grădina sau din livadă.

Iar avantajele sunt de ambele părţi. Ei scutesc timp şi bani, iar cumpărătorii au parte de-o experienţă interesantă, în aer liber.

"Cu lădiţă va plimbaţi prin livada, care măr va place îl puneţi în lădiţă şi la urmă după ce culegeţi merele le punem în maşină trecem la cantar”, le spune fermierul cumpărătorilor.

Îngheţul din primăvară şi grindină au afectat livezile cu mere, aşa că producţia a fost înjumătăţită. Acest bărbat din localitatea Dostat a găsit însă o metodă să vândă fructele, fără să mai piardă timp şi bani cu depozitarea şi transportul la piaţă. Îi invită pe clienţi în livada lui, care se întinde pe un hectar şi jumătate.


În aceste condiţii, sesiunea de cumpărături decurge cu zâmbetul pe buze. "Nu mai mergem să luăm de la piaţă, să luăm lovite. La piaţă, te duci... ce-ţi pune stăpânul. Aici iei pe alese, pe culese. Preţul este mai mic decât la piaţă" , spune un client.

Avantaje are şi producătorul. "Culesul direct cu consumatorul este foarte economic, foarte ieftin, nu mă mai duc eu la piaţă, nu mai fac consum de motorină, de timp-- decât să vând mărul la intermediar cu 2 lei, 2,5 lei mai bine dau mărul la consumator cu 2 lei”, spune el.

Pe o idee similară mizează şi Daniel, un tânăr de 28 de ani din Albă Iulia, care cultivă legume. „Poţi să îţi alegi ce vrei tu din grădina şi ştii bine dacă îţi culegi tu ai discount."

„De multe ori aveam multe comenzi şi nu făceam faţă şi am zis că mai bine îi las, culeg şi mai scap şi eu de lipsa forţei de muncă" , explică Daniel. În străinătate, conceptul de "autoservire" din grădina sau din livada funcţionează cu succes de ani de zile.

Străinii cumpără de la noi cu tonele, dar noi nu luăm în seamă proprietățile plantei
Cum se pregătesc conservele sănătoase din fructe
Laptele, cornul și păstârnacul. Statul schimbă meniul elevilor în acest an
VIDEO PROTVPLUS.RO