Federaţia Burselor Europene: Piețele de capital vor rămâne şi trebuie să rămână deschise pentru a menţine încrederea

Ultima actualizare: 21-03-2020 14:45
lei romanesti
iStock

Federatia Europeana a Burselor de Valori (Federation of European Securities Exchanges - FESE) a anuntat că, în ciuda efectelor pandemiei de Covid-19 și de impactul său asupra mediului economic, este crucial ca piețele de capital să rămână deschise.

Federaţia Europeană a Burselor de Valori reprezintă 36 de burse, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

”Bursele membre ale Federaţiei Burselor Europene nu sunt imune la efectele declanşate de răspândirea rapidă a Covid-19 şi de impactul său asupra mediului economic. Deşi această situaţie nu este lipsită de provocările sale pentru burse, este crucial ca pieţele să rămână deschise”, arată comunicatul FESE publicat pe site-ul BVB.

Conducerea FESE precizează că bursele ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea.

”Pieţele bursiere reglementate îndeplinesc o funcţie socială şi economică care trebuie să prevaleze în momentele de incertitudine. Bursele joacă un rol cheie în asigurarea formării preţurilor, a transparenţei şi a lichidităţii. Împiedicarea îndeplinirii acestui rol ar avea un impact uriaş nu doar asupra economiei, ci şi a societăţii. Aceste funcţii au fost puse la încercare în trecut, de exemplu, în timpul crizei financiare - când alte surse de lichiditate s-au contractat – bursele au continuat să funcţioneze cu succes”, se menţionează în comunicat.

Investitorii trebuie să se adapteze circumstanţelor economice în schimbare

”Funcţionarea ordonată a pieţelor financiare: Fluxul constant de ştiri determină o revizuire continuă a evaluărilor valorilor mobiliare de către investitori şi generează necesitatea reechilibrării dinamice a portofoliilor. Este de aşteptat ca actuala criză să genereze în continuare atât fluxuri de ştiri negative, de exemplu, decizii guvernamentale de carantină sau blocare a activităţii economice şi sociale, cât şi fluxuri de ştiri pozitive, de exemplu legate de impactul planurilor semnificative de sprijin guvernamental. Investitorii trebuie să se adapteze circumstanţelor economice în schimbare, iar existenţa controlului la locurile de tranzacţionare este şi mai important în astfel de condiţii de volatilitate pe pieţe, cu intrerupatoare (circuit-brakers) care permit investitorilor să absoarbă noi informaţii.”, mai informează FESE.

Închiderea pieţelor ar declanşa tot felul de clauze contractuale prociclice

”Aceste consecinţe potenţiale şi deschise ar putea genera un număr imprevizibil de eşecuri. În special, instrumentele derivate sunt considerate fiabile, cu preţuri de referinţă observabile care permit un proces de scadenţă şi decontare ordonată. Aceste instrumente sunt adesea utilizate ca proxy sau instrumente de hedging pentru multe pieţe OTC conexe, de exemplu pieţele de credit. Închiderea pieţelor la vedere ar avea un impact semnificativ asupra funcţionării unei game largi de pieţe OTC, având în vedere eliminarea instrumentelor cheie de hedging, care ar face extrem de dificilă administrarea mai largă a riscurilor”, se mai arată în comunicat.

Consecinţele în materie de reglementare şi litigii

”Închiderea pieţelor ar declanşa extinderea masivă a tot felul de aranjamente bilaterale în afara pieţei care nu ar fi realizate în locuri de tranzacţionare transparente şi nu ar avea protecţiile existente la locurile de tranzacţionare. Toţi investitorii ar fi afectaţi de o astfel de situaţie, dar micii investitori ar fi afectaţi cel mai tare de trecerea la astfel de aranjamente opace încheiate între investitorii profesionişti, deoarece îşi vor putea ajusta poziţiile doar la redeschiderea locurilor de tranzacţionare de referinţă”, arată federaţia.

Închiderea pieţelor ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor

”Închiderea pieţelor nu ar schimba cauza de bază a volatilităţii pieţei, ci ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor şi ar reduce accesul investitorilor la banii lor; toate acestea ar amplifica anxietatea actuală a pieţei şi ar duce la o scădere a rezultatelor investitorilor. Membrii FESE rămân atenţi la evoluţiile globale şi europene şi vor depune eforturi pentru menţinerea tot timpul a unui spaţiu de piaţă sigur, transparent şi corect în Europa”, mai arată conducerea federaţiei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO