Pâinea și pastele s-au ieftinit, puțin, la raft și se așteaptă noi scăderi. „România mănâncă cea mai ieftină pâine din UE”
Scăderea prețurilor la grâu, din ultimele luni, a început să producă efecte pe tot lanțul de producție, spun cei din industrie. Unele sortimente de făină, pâine și paste costă mai puțin.
Însă nu toți producătorii au tăiat deocamdată prețurile. Analiștii estimează recolte bogate de grâu în această vară, care pot aduce ieftiniri la produsele de panificație, dacă vremea și războiul de la graniță nu vor complica lucrurile.
Sunt deja câteva luni de când administratorii unei brutării de lângă București iau făina cu mai puțini bani de la furnizori.
Yașar Muhammed, administratorul brutăriei: „Într-adevăr, prețul făinii a scăzut cu 50 de bani pe kilogram. Consumăm 10-15 mii de kilograme de făină pe lună, dar pe lângă făină avem și alte cheltuieli mai mari”.
Ieftinirea a început să se vadă și la pâine care, în ciuda scăderilor de consum din ultimii ani, rămâne un aliment de bază pe masa românilor.
Viorel Marin, președintele Asociației Naționale de Morărit și Panificație: „Scăderea unor procente la prețul grâului a contat, să zicem, undeva într-o scădere a costului în jur de 5, 6%. Și făina s-a mai ieftinit, corespunzător ponderii acesteia. Și pâinea. Dar în valoare absolută creșterile par nesemnificative și asta datorită faptului că România mănâncă cea mai ieftină pâine din Europa”.
Potrivit celor din domeniu, în acest moment, pâinea pleacă din fabrici cu prețuri cuprinse între unu și doi lei, puțin mai ieftină decât acum două luni.
Însă nu toți producătorii au ieftinit produsele. În unele cazuri, scăderea prețului la grâu se pierde pe lanțul de producție, la cei care îl procesează și nu vând făina mai ieftin. În plus, unele fabrici încă lucrează cu grâul pe care l-au cumpărat cu mai multe luni în urmă, la prețurile mari de atunci.
În Italia, de exemplu, prețul uriaș la care au ajuns să fie vândute pastele, cu toate că cerealele s-au ieftinit în ultimele luni, a declanșat o celulă de criză la nivelul Ministerului Industriilor.
Italia este, de altfel, principalul furnizor de paste al țării noastre. Numai în ianuarie 2023, de exemplu, am adus de acolo aproape 2 mii de tone de paste, potrivit Institutului Național de Statistică. Iar anul trecut 19 mii de tone.
Ciprian Zamfir, bucătar român în Italia: „Prețul e tot mai mare pentru pastele pe care le cumpărăm pe restaurantul nostru. Cam cu 20% mai mult, clienții sunt nemulțumiți că Italia a crescut prețul la multe alimente și e tot mai greu de trăit”.
La noi, unele magazine care vând paste din Italia au suportat singure diferențele de preț ca să nu piardă clienții.
Totuși prețurile la grâu continuă să scadă, iar estimările specialiștilor arată scăderi și în viitor.
Gabriel Razi, analist pe piața agricolă: „Suntem la un nivel cu 30-35% mai mic față de nivelurile rezonabile de tranzacționare în vara anului trecut. Iar recoltele europene arată bine spre excelent în momentul ăsta, iar recoltele sud-americane sunt fantastice. Sunt șanse mici să vedem prețuri mari la cereale în această vară”.
Cu alte cuvinte, aceste scăderi de preț ar trebui să se vadă în prețul produselor făinoase din a doua parte a acestui an când pe piață se vor tranzacționa cerealele din recolta nouă. Depindem însă de vremea din această vară, dar și de evoluția războiului din Ucraina, pentru că ucrainenii și rușii sunt unii dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale.